Pasje oči: Kako vidijo psi? This article is verified by a vet

Pasje oči

Psu brez opozorila vržete žogo in se sprašujete, zakaj jo lahko brez težav ujame? Ali se morda sprašujete, kako lahko naši štirinožci ponoči vidijo, čeprav so barvno slepi? Pasje oči delujejo malce drugače kot pa človeške. Spodaj bomo navedli najpomembnejše razlike in odgovorili na vprašanje, kako vidijo psi.

Ali lahko psi vidijo barve?

Približno šest milijonov čepkov (senzoričnih celic) v našem človeškem očesu zaznava barve trikromatsko (latinsko: tri = tri in krom = barva). To pomeni, da zaznavamo osnovne barve: rdečo, modro in zeleno. Če so na primer istočasno vzdraženi čepki za rdečo in modro barvo, bomo svetlobo dojemali kot vijolično. Tako lahko na primer vidimo tudi barve, kot sta oranžna in turkizna.

Dikromatske oči (lat. di = dva) pa delujejo drugače. Rdečo in zeleno barvo namreč ne morejo zaznavati tako intenzivno. Zato lahko razlikujejo samo med modro in rumeno. Ker psi slabo vidijo različne barve, se bolj osredotočajo na osvetljenost predmetov.

V svoji mrežnici (retini) imajo veliko paličic. Paličice zaznavajo svetlost, še zlasti v temi. Psi vodniki namreč ne vidijo, ali na semaforju gori rdeča ali zelena luč. Zato se osredotočajo na svetlost semaforja.

Kako psi zaznavajo premike?

Palice v mrežnici so senzorične celice, ki so specializirane za zaznavanje svetlobe. Njihova naloga je, da razlikujejo med svetlobo in temo.

Paličice prav tako določajo frekvenco utripanja. Na podlagi ponavljajočih se svetlo-temnih sprememb lahko sliko dojemajo kot enotno sliko. Pri ljudeh je ta frekvenca približno 60 dražljajev na sekundo. Pri naših štirinožcih pa je ta številka bistveno višja. Zato lahko psi veliko bolje zaznajo premikajoče se predmete, kot je leteča žoga.

V nasprotju pa negibčne predmete veliko težje opazijo. Če se na polju skrijete tako, da stojite povsem pri miru, vas bo pes našel s pomočjo svojega dobrega voha. Vizualno vas bo prepoznal šele, ko se boste premaknili. Pasje oči se ne morejo kosati s sluhom in vohom.

Pasje oči ponoči

Kot sorodniki volka lahko psi vidijo tudi ob mraku ali v temi. To je evolucijsko zelo pomembno, saj volkovi običajno lovijo ponoči in morajo svoj plen tudi dobro videti.

Kako pa lahko psi vidijo v temi? Poleg velikega števila paličic v mrežnici ima njihovo oko tudi polmesečasto odbojno plast tapetum lucidum (lat. sijoča preproga). Gre za kristalom podobne strukture, ki se nahajajo v žilnici. Lahko odbijajo svetlobo, ki vstopa v oko. To stimulira senzorične celice.

Ta pojav lahko opazujemo ponoči, ko z žarometi avtomobila obsvetimo oči potepuškega psa ali drugih živali, kot je na primer srna. Pri psih je tapetum lucidum običajno rumene ali modro-zelene barve.

Pasje oči
Pasje oči vidijo dobro tudi v temi. To je posledica kristalom podobnih struktur v očesu, ki lahko odbijajo svetlobo. Zaradi tega se zdi, da se njihove oči svetijo.

Kako so pasje oči zgrajene?

Pasje oči so zgrajene na enak način kot človeške. Zapleten organ vida lahko na splošno delimo na sprednji, srednji in zadnji del:

Zunanja plast daje očesu obliko in je sestavljena iz beločnice in prozorne roženice, ki je neposredno pred zenico. Roženica zaradi svoje močne ukrivljenosti vpliva tudi na ločljivost očesa, kar močno vpliva na vid.

Srednja plast očesa se imenuje uvea. Razdeljena je na šarenico, ciliarnik in žilnico: Šarenica daje pasjemu očesu barvo in lahko s pomočjo svojih mišic zoži ali razširi zenico. Tako uravnavajo vpad svetlobe v oči. Ciliarnik uravnava napetost leče in spremembe lomnosti očesa. Poleg tega proizvaja prekatno vodico, ki uravnava očesni tlak in delovanje žilnice, ki oskrbuje določena tkiva s pomembnimi hranili.

Mrežnica, ki leži za za steklovino, je sestavljena iz številnih celičnih plasti. Različne vrste celic, vključno s paličicami in čepki, omogočajo tanki mrežnici, da zazna svetlobo in barvo. Vsak dražljaj se preko optičnega živca prenese v možgane. Šele možgani zaznajo barvo ali svetlost dražljaja in psu prikažejo sliko.

Pogoste bolezni pasjih oči

Žal lahko zbolijo tudi oči naših štirinožcev. Jasni znak obolenja oči so pordele oči ali oviran vid. V tem primeru čim prej obiščite veterinarja.

Najpogostejše bolezni oči pri psih so naslednje:

  • zelena mrena (glavkom) kot poškodba optičnega živca, ki jo povzroči povečan intraokularni tlak
  • siva mrena (katarakta) je posledica patološke motnje leče
  • delno boleče vnetje notranjega očesa (uveitis)
  • Češnjevo oko (cherry-eye): Povečanje in prolaps žmurka
  • Razrahljanje leče (dislokacija leče)

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.