Prekomerno delovanje ščitnice pri psih

Prekomerno delovanje ščitnice pri psih

Veterinar bo psa pretipal glede grudic ali bul.

Ščitnica se nahaja na obeh straneh sapnika psa. Čeprav je ta organ zelo majhen, še vedno močno vpliva na zdravje vašega psa. Preberite, kaj povzroči prekomerno delovanje ščitnice pri psih in kako je s tem povezano hranjenje s surovim mesom.

Kako nevarno je prekomerno delovanje ščitnice pri psih?

Pri ljudeh je lahko tako imenovana tirotoksična kriza smrtno nevarna. Vodi do nenadnega povečanja ščitničnih hormonov in nevarnega iztirjenja presnove.

Vendar pa sta prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem) ali celo tirotoksična kriza pri psih izjemno redki. Kljub temu je to hormonsko neravnovesje lahko škodljivo za vašega psa. To še posebej velja, če je vzrok maligni tumor.

Simptomi: Kakšni so običajni pokazatelji prekomernega delovanja ščitnice pri psih?

Prekomerno delovanje ščitnice prizadene skoraj vse organe pri psu. Če je žleza poškodovana, se lahko pojavijo različni simptomi.

Najpogostejši so naslednji simptomi:

  • Vaš pes je nemiren in sopiha.
  • Izgublja težo kljub normalnemu ali povečanemu apetitu.
  • Njegov srčni utrip je pospešen (tahikardija).
  • Ima težave s požiranjem.
  • Je zelo žejen in pogosteje urinira (polidipsija in poliurija).
  • Lahko kaže vedenjske spremembe (npr. nenadno agresivnost ali tesnobo).
  • Ima mršavo dlako
  • Pogosto se duši ali bruha.

Prva stvar, ki jo opazi večina lastnikov psov, je, da se spremeni osebnost njihovih psov. Nekateri prizadeti psi namreč nenadoma postanejo agresivni. V kasnejši fazi tumorja lahko otipamo bulico v predelu ščitnice.

Prekomerno delovanje ščitnice pri psih © javitrapero.com / stock.adobe.com
Huda žeja je lahko tudi znak prekomernega delovanja ščitnice pri psih.

Kako pogosto se pojavi prekomerno delovanje ščitnice pri psih?

Prekomerno delujoča ščitnica (Glandula thyroidea) je pri psih veliko manj pogosta kot premalo delujoča. Pri mačkah pa je ravno obratno.

Diagnoza: Kako ugotovimo prekomerno delovanje ščitnice pri psih?

Če vaš pes deluje drugače ali kaže določene znake bolezni, je priporočljivo, da ga odpeljete k veterinarju. Po splošnem kliničnem pregledu (npr. merjenje frekvence dihanja ali pretipanje ščitnice) lahko veterinar opravi različne preiskave za preverjanje delovanja ščitnice.

Analiza krvne slike

Da bi to naredil, bo vašemu psu odvzel kri, saj lahko s posebno laboratorijsko opremo določi vsebnost pomembnih vrednosti ščitnice. Sem spadajo: Tiroksin (T4), prosti tiroksin (fT4) in ščitnično stimulirajoči hormon (TSH, tirotropin).

Če je raven T4 povišana, to potrdi sum na prekomerno delovanje ščitnice pri psu. Vendar se lahko zgodi, da je ta parameter še vedno v mejah normale.

Nadaljnji pregledi

Nadaljnje preiskave (npr. ultrazvočni pregled) so lahko zelo koristne za odkrivanje vzročnega tumorja. Pri scintigrafiji lahko veterinar z radioizotopi diagnosticira prisotnost motenj žleznega tkiva.

Terapija: Kako zdravimo prekomerno delovanje ščitnice pri psih?

Z zdravljenjem prekomerno delujoče ščitnice skušamo normalizirati ravni hormonov. Zaradi tega moramo zdraviti sam vzrok bolezni ščitnice.

V primeru tumorja je na primer priporočljiva operacija, t.j. odstranitev tkiva, ki proizvaja hormone, ali obsevanje (npr. zdravljenje z radioaktivnim jodom). Glede na velikost tumorja ter njegovo razširjenost in stopnjo sta lahko koristna tudi kemoterapija ali kombinacija različnih ukrepov.

Kakšna zdravila prejmejo psi s prekomerno delujočo ščitnico?

Če mora veterinar vašemu psu odstraniti ščitnico, bo vaš pes po operaciji potreboval zdravila vse življenje. Takšno hormonsko nadomestno zdravljenje se izvaja z dajanjem tiroksina.

Veterinar bo odmerek individualno prilagodil za vašemu psu. Na ta način boste preprečili, da bi vaš pes prešel s prekomerne hormonske funkcije na pomanjkajočo.

Prehrana: Katera hrana je primerna za psa s prekomernim delovanjem ščitnice?

Če svojega psa hranite s surovo hrano, se prepričajte, da v mesu (zlasti v mesu grla) ni ostankov ščitničnega tkiva, saj to pogosto sproži prekomerno delovanje ščitnice. Varneje je torej, če se mesu grla povsem izognete. To pa še toliko bolj velja, če vaš pes trenutno trpi za prekomerno delujočo ščitnico.

Prekomerno delovanje ščitnice pri psih © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com
Pri mesu grla bodite previdni. Morebitni ostanki ščitničnega tkiva lahko sprožijo prekomerno delovanje ščitnice.

Vzroki: Kateri so vzroki prekomernega delovanja ščitnice pri psih?

Če ščitnica vašega psa proizvaja preveč ščitničnega hormona, je to znak hipertiroidizma. Zato so možni tudi drugi vzroki za razvoj te hormonske motnje, v nasprotju z nezadostnim delovanjem ščitnice (hipotiroidizem).

Prekomerno delovanje ščitnice pri psih povzročijo tudi naslednje trije vzroki:

Hranjenje

1. Alimentarni hipertiroidizem

Če svojega psa hranite s surovo hrano, se poveča tveganje za prekomerno delovanje ščitnice, kajti da surovo meso grla zviša raven T4. Razlog: Na grlu so pogosto ostanki ščitničnega tkiva zaklanih živali.

Tumorji

2. Tumorji ščitnice

Druga možnost za to hormonsko bolezen so tumorji ščitnice (npr. karcinom). Ti vplivajo na delovanje ščitnice, zaradi česar le-ta sprošča več hormonov.

Zdravila

3. Preveliko odmerjanje zdravil

Če vaš pes potrebuje zdravila za ščitnico zaradi dokazane hipofunkcije (hipotiroidizma), lahko prevelik odmerek zdravila povzroči presežek.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Prognoza je odvisna od vzroka bolezni. Na ta način lahko s spremembo hrane hitro ponovno obvladate alimentarni hipertiroidizem.

Če ima vaš pes tumor ščitnice, je uspeh terapije odvisen od vrste in agresivnosti tumorja. Če so se metastaze (sekundarni tumorji) že pojavile v drugih organih, kot so pljuča, lahko to bistveno poslabša prognozo.

Zato je pomembno, da svojega ljubljenčka redno pregledujete in se o morebitnih spremembah pravočasno pogovorite z veterinarjem.

Preprečevanje: Tako psa zaščitite pred prekomernim delovanjem ščitnice

Da vaš pes ne bo trpel zaradi te hormonske bolezni, se v primeru surovega hranjenja izogibajte mesu grla. Če ima vaš pes že prekomerno delujočo ščitnico, je priporočljivo, da ga redno vozite na preglede k veterinarju, ki bo preveril raven ščitnice vašega psu. Na ta način lahko preprečite nadaljnja neravnovesja hormonov.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.