Prehlad pri psih

prehlad pri psih

Ali se lahko psi prehladijo? Da! Pes ni imun na mraz, še posebej jeseni in pozimi. Tako kot ljudje se lahko tudi psi prehladijo v tem hladnem in mokrem delu leta. Tudi simptomi so pri psih in ljudeh podobni. Poglejmo si, kakšen je prehlad pri psih.

Vzroki

Ko je imunski sistem na kakršen koli način ogrožen, telesu pretijo okužbe z virusi in bakterijami. K temu še dodatno pripomore hladno in mokro vreme. Pogosto se zgodi, da lastniki svojega psa po sprehodu v dežju ali snegu ne osušijo pravilno. Takrat se lahko pri psu hitro pojavijo simptomi prehlada, kot sta kašelj in izcedek iz nosu. Poleg tega pa lahko že obstoječe bolezni dodatno spodbudijo razvoj nadaljnjih bolezni. Večinoma se prehlad pojavi zaradi okužbe z virusom prehlada. V hujših primerih se pridružijo bakterije in tako pride do kašlja, ki ga povzroča kompleks virusov in bakterij. Hkrati pa topel ogrevani zrak hitro izsuši pasjo sluznico in jo naredi še bolj občutljivo na prehlad.

Kako prepoznati prehlad pri psih?

Simptomi prehlada pri psih:

  • Kašelj
  • Nahod Izcedek iz oči, rdeče oči
  • Izcedek iz nosu
  • Zvišana telesna temperatura
  • Utrujenost, brezvoljnost

Drugi znaki prehlada pri psih vključujejo zmanjšan apetit in pretirano spanje. Med hojo so psi pogosto manj aktivni kot običajno in hočejo nazaj domov.

prehlad pri psih © kerkezz / stock.adobe.com

Diagnoza pri prehladu

Če niste previdni se lahko prehlad pri psu hitro razvije v hujšo bolezen, kot je pljučnica. Zato čim prej obiščite veterinarja, da preprečite napredovanje bolezni. S kliničnim pregledom lahko veterinar ugotovi, ali gre za navaden prehlad ali pa za resnejšo bolezen. Glede na resnost simptomov bodo morda potrebni dodatni preizkusi, kot so rentgenski ali krvni preizkusi. Morda bo potreben tudi bris z bakterijskim pregledom in antibiogram.

Terapija

Moj pes je prehlajen: Kaj lahko storim?

Za premagovanje običajnega prehlada pri psih pogosto zadostuje dovolj počitka, dovolj tekočine za pitje, toplo in suho mesto za spanje ter svež zrak. V nekaterih primerih pa so potrebna zdravila, ki jih predpiše veterinar, kot so sredstva za izkašljevanje, protivnetna sredstva, različna sredstva za krepitev imunskega sistema ali antibiotiki. Pred dajanjem “domačih zdravil” se vedno prej posvetujte z veterinarjem, saj nekatera zdravila niso primerna za pse. Psu ne pustite, da se igra z drugimi živalmi. Ne hodite na sprehod po dežju ali v snegu.

Preprečite prehlad pri psih

Preventiva pride pred terapijo. Prehlad pri psu lahko preprečite tako, da mu pomagate okrepiti imunski sistem s pomočjo uravnotežene prehrane in zdravega načina življenja, ki vključuje veliko gibanja in svežega zraka. Zaradi nevarnosti okužbe psu ne smete dovoliti, da pride v stik z bolnimi psi. Pa naj bo to med sprehodom ali v pasji šoli oz. varstvu. S cepljenjem lahko zmanjšamo tveganje za okužbo. Pazite tudi na to, da pes ne bo jedel snega.

Sneg lahko okužijo cestna sol in drobci, hkrati pa lahko sneg draži grlo in prebavila vašega psa, kar pa privede do nadaljnjih bolezni. Pse z zelo kratko dlako in brez podlanke oblecite v plašč ali pulover, ko so temperature zunaj nizke. Če se pes zmoči, ga morate popolnoma posušiti, da ga zaščitite pred mrazom. V kolikor je pes občutljiv na suh ogrevalni zrak, vam priporočamo notranje fontane, posodo za vodo na okenski polici ali vlažilec zraka. Ob upoštevanju teh preprostih nasvetov boste s psom varno in zdravo premagali sezono prehladov.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.