Podhladitev pri psih

Podhladitev pri psih

Sneg, mraz, oster veter in prodirajoča vlaga: Zima je izziv tako za ljudi kot za živali. Ljudje se opremimo s kapo, šalom in debelimi rokavicami, psi pa imajo svoj kožuh. Toda ali je kožuh zares dovolj? Kako lahko opazite, da pse zebe in kako lahko preprečite podhladitev pri psih?

Ali lahko pse zebe?

Volkovi, jeleni, zajci ali divji prašiči – številne divje živali preživijo celo zimo na prostem in nikoli ne zmrznejo. Konec koncev imajo zaščitni plašč, ki uspešno kljubuje hladnim in mokrim pogojem. Toda, ali ta naravni zaščitni plašč deluje enako učinkovito tudi pri naših psih? Kot potomci volka imajo psi običajno debelo dlako, ki jih zanesljivo ščiti pred mrazom. Čeprav pri večini psov lahko opazimo, ko jim je prevroče, pa se moramo vprašati, ali jih sneg in hladen veter ne motita. Toda to je lahko zavajujoče. Seveda je mogoče, da naše pse zebe in da se lahko podhladijo. Toda zakaj je tako?

Zakaj nekatere pse bolj zebe od drugih?

Z udomačevanjem psov, se naši najboljši prijatelji vedno bolj prilagajajo našim življenjskim navadam in razmeram. Včasih je večina psov bila delovnih psov, ki so ves dan preživeli zunaj na dvorišču ali na pašniku, danes pa živijo z nami v hiši, kjer prevladuje suh in ogrevan stanovanjski zrak. Z vzrejo takšnih domačih psov je potreba po zimskem zaščitnem kožuhu izginila. Nekatere današnje pasme nimajo debele poddlake, ki je včasih pastirske in delovne pse ščitila pred zimskim mrazom. Majhni kratkodlaki psi s tanko dlako se lahko zelo hitro podhladijo. Tudi psi iz južnih krajo veliko močneje občutijo mraz kot pa psi, ki so navajeni na sneg in leden veter.

Dejavniki, zaradi katerih lahko pse zebe

Ali bo psa zeblo je odvisno tako od rase kot tudi od vrste kožuha. Dobermani, angleški hrti, bokserji in vsi podobni psi na mrazu veliko bolj trpijo, kot pa haskiji in bernski planšarski pes. Toda tudi drugi dejavniki lahko vplivajo na občutljivost na mraz pri psih. Če psa zebe ali ne je odvisno tudi od njegove starosti, zdravstvenega stanja in teže. Psi z artritisom so izredno občutljivi na mraz, tako kot starejši in lažji psi. Če povzamemo, je mraz pri psih odvisen od naslednjih dejavnikov:

 • Pasma
 • Vrsta dlake
 • Starost
 • Zdravstveno stanje
 • Teža

Kako vem, ko mojega psa zebe?

Seveda pa močnejši občutek mraza še ne pomeni, da vašega psa zebe. Tudi manjši psi brez goste poddlake lahko uživajo v snegu, če se na primer veliko gibljejo, skačejo naokrog ali pa lovijo žogo. Med gibanjem se mišice ogrejejo. Toda kdaj veste, da vašega psa zebe in je čas, da se z njim vrnete v hišo? Če svojega psa dobro opazujete, boste z nekaj sreče pravočasno prepoznali značilne simptome in preprečili podhladitev. Določeno vedenje psa in telesna govorica kažejo, da vašega psa zebe. K temu spadajo naslednji štirje simptomi:

 • Napeta telesna drža: pes povzdigne hrbet in med noge stisne svoj rep.
 • Drgetanje: pes naježi svojo dlako in začne drgetati.
 • Nemirnost: pes kaže jasne znake slabega počutja. Stoka ali hoče domov.
 • Pomanjkanje energije: pes se giblje počasneje, deluje zaspan in je brez moči.

Če pes pokaže enega od naštetih simptomov, se čim prej vrnite domov ali poiščite toplejši kraj. Drgetanje vedno ne pomeni, da psa zebe. Drgetanje je lahko posledica čustvenih in stresnih situacij ali celo različnih bolezni. V tem primeru pes drgeta tudi v toplem stanovanju.

Pes skače po snegu © K. Thalhofer / stock.adobe.com

Tako znova ogrejete svojega psa

V toplem domu se pes ponavadi hitro ogreje, preneha drgetati in se sprosti. Ne delajte prepiha, prav tako pa poskrbite, da pes ne bo hodil oz. ležal na hladnih površinah, kot so ploščice in laminat. Prinesite mu tople odeje, da bo vašemu prijatelju na njegovi postelji toplo. Če vaš pes rad leži na tleh poleg košare, mu na tla položite preprogo, podlogo iz stiropora ali debelo odejo. Zaradi nevarnosti opeklin mu ne dovolite preblizu kaminov, radiatorjev ali grelnikov.

Kako lahko pride do podhladitve pri psih?

Kljub vsem previdnostnim ukrepom in opazovanju glede možnih simptomov, se lahko pes vseeno podhladi. K podhladitvi so še posebej nagnjeni majhni kratkodlaki psi, ki jih zebe že, ko je zunaj 0 stopinj Celzija. Toda tudi večji psi z dolgo in debelo dlako niso povsem odporni na mraz. Ledena kopel pozimi, mokra dlaka ob ledenih vetrovih ali čakanje zunaj trgovine na hladnih tleh lahko privede do podhladitve. Močan padec telesne temperature pod 30 ° C ali manj lahko povzroči resna zdravstvena tveganja. Če je vaš pes ob dotiku hladen ali če več ne drgeta in je še vedno zunaj na hladnem, je to lahko smrtno nevarno. Podhlajeni psi običajno več ne drgetajo. Če pri psu opazite enega od naslednjih simptomov, morate hitro ukrepati:

Znaki podhladitve

 • Zelo močno in neprekinjeno drgetanje
 • Blede in modre ustnice
 • Hladna ušesa, tace in rep
 • Zmanjšano drgetanje, čeprav je pes še vedno izpostavljen mrazu
 • Plitko dihanje in šibek utrip
 • Letargija (pes samo mirno poležava)

Prva pomoč pri podhladitvi

Če opazite kateregakoli od teh znakov podhladitve, psa nemudoma odpeljite nekam na toplo in mu nudite prvo pomoč.

 1. Če je možno, mu izmerite temperaturo
 2. Psa nežno zmasirajte z brisačo (še zlasti, če ima mokro dlako) in ga zavijte v odejo. Če imate sušilnik, lahko brisačo predhodno na kratko ogrejete.
 3. Steklenico z vročo vodo ali ogreto blazino zavijte v brisačo jo psu položite pred trebuh, tace ali ledveni del telesa. Ker se krvne žile na teh točkah nahajajo tik pod kožo, boste tako lažje dvignili telesno temperaturo.
 4. Če je mogoče, mu povlecite odejo čez glavo in gobec, toda pazite, da mu ne otežite dihanja.
 5. Psu ponudite mlačno vodo ali rahlo ogreto jušno osnovo, ki ga bo ogrela od znotraj.
 6. Če lahko na ta način psa stabilizirate in ogrejete, ga čimprej odpeljite k veterinarju ali na kliniko za male živali. Pri hudi podhladitvi mu lahko veterinarska pomoč reši življenje. Tudi, če se bo vaš pes počutil veliko bolje, ga vseeno odpeljite k zdravniku, da ga pregleda.

Preprečite hitro ogrevanje in paniko

Pomembno je, da psa ogrejete počasi. Če podhlajenega psa prehitro ogrejete in ga izpostavite močnejši toploti, kot recimo toploti iz sušilca ali električne grelne odeje, lahko to privede do opeklin in življenjsko nevarne atrijske fibrilacije. Pri močno podhlajenemu psu prav tako preprečite, da bi ga zagrabila panika. Ostanite mirni in psu na poti do veterinarja skušajte zagotoviti, da je vse v redu in da ni razloga za razburjenje. S tem boste psa sprostili in mu pomagali, da dvigne svojo telesno temperaturo.

Kako zaščitite svojega psa pred mrazom in podhladitvijo?

Če podhladitve ne zdravite pravočasno, lahko v najslabšem primeru privede do kome in sčasoma do smrti psa. Čeprav pes preživi podhladitev, pa lahko ima za vedno zdravstvene posledice. Podhlajene pse veliko hitreje zagrabi mraz kot pa zdrave pse. Zato je najbolje, če podhladitev povsem preprečimo. Toda kako zaščitite svojega psa pred mrazom in podhladitvijo?

Je tam veverica? © photology1971 / stock.adobe.com

Preventiva je najboljša zaščita

Zlasti pozimi, ko lahko temperature padejo nizko pod ledišče, sta povečana pozornost in skrb za preprečevanje mraza, ozeblin in hipotermije bistvenega pomena. Seveda se ne morete odpovedati dnevnih sprehodov. Čeprav je hladno, mora vaš pes na svež zrak, saj le tako lahko ostane duševno in telesno zdrav. Da vašega psa ne bo vsak dan zeblo oz. da se ne bo podhladil, upoštevajte naslednje nasvete:

 • Raje več kratkih sprehodov kot pa en dolg sprehod: Pri hladnejših temperaturah hodite na pogostejše, vendar krajše sprehode. Tveganje za podhladitev je večje pri dolgih sprehodih, ki trajajo več kot eno uro.
 • Poskrbite za gibanje: Več kot se bo vaš pes zunaj gibal, topleje mu bo in manjša po verjetnost podhladitve. Če ima vaš pes rad igre prinašanje, na vsak zimski sprehod vzemite kakšno žogo ali frizbi, za katerim bo vaš pes lahko tekal in se tako ogrel. Lahko pa se odpravite na zahtevnejšo pot skozi gozd, kjer bo vaš pes moral prečiti rahle klance in skakati čez kamne, ali pa ga peljite na stopnice. Tako bo ostal ogret. Pri zelo mladih ali psih z bolečinami v sklepih s takimi sprehodi ne pretiravajte.
 • Ne pustite, da vas pes čaka: Pozimi nakupovanje raje opravite brez svojega štirinožnega prijatelja. Med čakanjem na ledenem betonu zunaj trgovine se lahko vaš pes hitro podhladi. Psa prav tako ne puščajte samega v avtu. Ko zunaj prevladujejo nizke temperature, se lahko vaš avto hitro ohladi.
 • Ven pojdite takrat, kadar je najbolj toplo: Čeprav se z vašim psom ponavadi odpravite na sprehod zgodaj zjutraj in pozno zvečer, pa vam to pozimi odsvetujemo. Ven pojdite raje pozno zjutraj, ko se temperature nekoliko zvišajo. Če vaš pes ne more brez svojega jutranjega ali nočnega sprehoda, ga peljite ven za zelo kratek čas in raje načrtujte daljši popoldanski sprehod, ko mu lahko sonce morda nudi nekaj topline.
 • Okrepite nego dlake: Redna nega dlake, kot sta recimo krtačenje in česanje, je pri dolgodlakih psih zelo pomembna. To je še izjemno pomembno v zimskem času, ko psu s krtačenjem razvozlate dlako in tako poskrbite, da bo psu zagotavljajo najbolj optimalno izolacijsko zaščito.
 • Mokro dlako vedno dobro osušite: Hladna vlaga v ledenih temperaturah lahko še posebej hitro podhladi vašega psa. Seveda pa v snegu ne moremo preprečiti, da bi dlaka ostala suha. Ko ste spet na suhem, psa temeljito osušite z brisačo. Dokler je še dlaka vlažna, pes naj ne bo na prepihu ali na hladnih površinah, saj lahko to privede do pljučnice ali vnetja mehurja. S psom pojdite na sprehod šele takrat, ko se mu dlaka povsem posuši. Enako velja, če ste ga prej okopali.
 • Preprečite suho kožo: Suh ogrevan zrak lahko tudi pri psih povzroči razpokano in luskasto kožo. Če je koža na ta način prizadeta, pomeni, da je manj zaščitena pred mrazom kot pa zdrava koža. Pri tem lahko pomagajo domača sredstva, kot je na primer ribje olje, ki ga dodate v hrano vašega psa.
 • Posvetite se negi tac: Šape vašega psa so pozimi izpostavljene izjemnim obremenitvam, saj je sol na cestah in pločnikih pravi strup za vašega štirinožca. Če so blazinice suhe in razpokane, lahko sol hitro prodre v razpoke in povzroči hude bolečine. Takoj po sprehodu psu očistite šape s toplo vodo (npr. s kratko kopeljo za šape) in jih namažite z mastno kremo ali vazelinom. To je lahko pravi izziv pri psih, ki jih šape že bolijo. Ko pes ostane miren in vam pusti, da mu očistite šape, ga lahko na to navadite z rednimi treningi, pohvalami in nagradami. Če ima vaš pes med prsti dlako, jo pozimi ostrizite, da na njih ne nastane led.

Ali moj pes potrebuje plašč in zimske čevlje?

Ne bi bilo super, če bi psa lahko preprosto ovili v kup oblačil in ga tako zaščitili pred mrazom? Pasji plašč je več kot le modni dodatek. S pasjim plaščem lahko zaščitite predvsem pse s kratko dlako in redko poddlako oz. pse s kratkimi tacami, ki so s trebuhom velik bližje hladnim površinam. Nemški pinč, doberman, weimarski ptičar, jazbečar ali čivava bodo z veseljem oblekli topel zimski plašč. Zimski plašč je prav tako smiselna rešitev za mladičke, starejše pse in za pse, ki veliko časa preživijo zunaj.

Enako velja za zimske čevlje, ki jih še posebej priporočamo za pse z zelo občutljivimi ali že razpokanimi blazinicami na šapah. Dobri zimski čevlji ščitijo njihove šape pred soljo ali ostrim trdim ledom. Pomembno je tudi, da se čevlji psu dobro prilegajo, da mu s tem ne spremenimo njegov način hoje. Če vaš pes nima težav s šapami, je dovolj, da mu blazinice pozimi namažete z mastno kremo, ki ga ščiti pred soljo.

Odkrijte našo ponudbo oblačil za pse !

In zdaj uživajte v zimi!

Z malo več nege in pozornosti lahko s svojim psom uživate v pravljičnih lepotah zime. Vam in vašemu psu želimo veliko srečnih trenutkov!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?