Pasja masaža: Tako se bo vaš pes resnično sprostil

pasja masaža

Tudi psi obožujejo dobro in sproščujočo masažo.

Skoraj nič ni boljšega od sproščujoče prijetne masaže. To velja tudi za naše pse! Ni pomembno, ali je vaš pes bolan ali zdrav, v vsakem primeru mu masaža lahko koristi. Preberite, kako lahko razvajate svojega psa in kako lahko pasja masaža vpliva nanj.

Kako poteka pasja masaža?

Ž dolgo je znano, da pasja masaža pozitivno vpliva na zdravje psov. Pasja masaža se uporablja tako v veterinarski praksi, kot tudi doma.

S pritiskanjem na mišice lahko razbremenimo njihovo napetost in zmanjšamo motnje krvnega obtoka. Povečan pretok krvi učinkoviteje oskrbuje telo s kisikom, ki lahko v določenih primerih deluje protivnetno.

Z masažo lahko prav tako olajšamo obolenja živcev, saj jih mehanično stimuliramo. Hkrati pa s tem vzdražimo parasimpatična živčna vlakna in sprostimo celotno telo.

Pasja masaža – korak za korakom

Sledite naslednjim korakom in svojemu psu privoščite nežno in prijetno masažo.

 1. Pred masažo poskrbite za sproščeno in prijetno vzdušje. Psa mirno ogovorite, na gladka tla pa položite mehko odejo. Podloga (npr. stabilna miza) naj bo v višini vaših bokov, da se ne boste preveč prepogibali in obremenjevali hrbta.
 2. Psa položite na stran in ga božajte od glave navzdol. Nadaljujte po vratu in hrbtu ter vse do tac.
 3. Nežno pritisnite in s krožnimi gibi masirajte njegovo glavo in lica. Ves čas spremljajte njegovo vedenje. Če deluje nemirno, pritisk zmanjšajte.
 4. Zdaj so na vrsti ušesa. Tudi ušesa masirajte s krožnimi gibi.
 5. Ko dosežete vrat in hrbet, lahko malce bolj pritisnete na mišice. Ker sam od sebe ne more doseči teh mest, jih lahko bolj intenzivno zmasirate. Poskusite zmasirati vsako mišično skupino in zmasirajte predele ob štrlečih kosteh, kot je hrbtenica.
 6. Napetost v tacah lahko razbremenite z nežnim božanjem mišic in tetiv od zgoraj navzdol. V teh predelih boste občutili veliko različnih kosti, zato bodite še posebej previdni.
 7. Ker so pasje tace občutljive na dotik, se jih skrbno dotikajte. Vozle skušajte z vedno večjim pritiskom razbremeniti in nežno raztegnite vsak sklep. Ne pozabite na mesta med prsti.

pasja masaža

Pasja masaža – kdaj je potrebna?

Psa lahko načeloma masirate kadarkoli, ne glede na starost in zdravstveno stanje. Masaža je še posebej koristna v naslednjih primerih.

Pri stresu

Tudi psi so lahko pod stresom. V tem primeru so nagnjeni k mišični napetosti. Pri razbremenitvi boleče mišične napetosti lahko pomaga masaža prizadetih delov in nadzorovan premik sklepov. Poleg tega se lahko vaš pes ob masaži sprosti in pozabi na stres.

Pri športu

Mišičevje je pri športnih psih veliko bolj izrazito. Da bi jih zaščitili pred bolečo napetostjo mišic in poškodbami, jih lahko pred in po športni dejavnosti sprostimo z masažo.

Pri obolenjih sklepov in mišičnega sistema

Pasja masaža se čedalje bolj uveljavlja v okviru obolenj sklepov, kit in mišic. Najpogostejši zdravstveni razlogi za pasjo masažo so:

 • Krčenje in slabitev mišic
 • Skrajšanje, lepljenje in vnetje kit
 • Revmatske bolezni
 • Paraliza
 • Bolezni sklepov (npr. osteoartritis) pri mladih in starejših psih s kliničnimi znaki ali brez njih
 • Po operaciji

Po invazivni operaciji je gibljivost psa običajno za več dni ali celo tednov omejena. Tako je na primer po operacije raztrgane trebušne ali kolenske vezi. Med okrevanjem pes običajno leži samo na eni strani. Tako se razvijejo boleče točke in mišična napetost.

Da bi to preprečili in spodbudili okrevanje mišic, je priporočljiva fizioterapija. Če psa odpeljete v kliniko, bo zdravljenje izvedel veterinar ali usposobljen veterinarski asistent. Če želite, da bo fizioterapija čimbolj delovala, je priporočljivo, če z masažo nadaljujete tudi doma.

Viri:

https://www.tierarzt-fuer-physio.de/physiotherapie-fuer-hunde-katzen-pferde-in-starnberg

https://www.hundephysio-frey.de/hundemassage-zuhause

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.