Čiščenje pasjih ušes: Praktični nasveti

Čiščenje pasjih ušes

Če se nakopiči preveč ušesnega masla, priporočamo, da psu očistite ušesa. Z nekaj vaje vam bo šlo dobro od rok.

V nekaterih primer se žal ne boste mogli izogniti čiščenju ušes svojega psa. Ker so psi nagnjeni k vnetjem ušes, je pomembno, da redno skrbimo za njihova ušesa. Spodaj preberite, kdaj je potrebno čiščenje pasjih ušes in kako sploh poteka.

Čiščenje pasjih ušes: Zakaj je to pomembno?

Povsem običajno je, da se v pasjih ušesih nabira ušesno maslo, ki v bistvu že samo po sebi skrbi za čiščenje ušes.

Na maslo se prilepijo odmrle kožne celice, delci dlak ali druge umazanije, ki se nato po zunanjem ušesnem kanalu prenesejo navzven. Lojnice in znojnice zunanjega slušnega kanala neprestano proizvajajo rumeno-rjavo voskasto maso.

V nekaterih primerih pa se nabere preveč ušesnega masla ali pa se spremeni v vnetje. Psi z ušesnim vnetjem si pogosto praskajo ušesa, zaradi česar jim zatečejo in pordijo. Prav tako pogosto nagibajo glavo ali se pogosteje stresajo.

Kdaj in kako pogosto moram psu očistiti ušesa?

Se je vaš štirinožni prijatelj igral v blatu in ima zdaj umazana ušesa? Večji del umazanije lahko v tem primeru odstranite z mehko krpo:

V nekaterih primerih pa umazanija prodre globlje v uho, zato morate ušesa očistiti temeljiteje.

V primeru ušesnih garij

Ušesne garje (Otodectes cynotis) pri psih niso ravno redek pojav, povzročajo pa tako imenovano ušesno mango. Živijo v zunanjem ušesnem kanalu in se hranijo s tkivno tekočino ter kožnimi celicami.

Zaradi okužbe s temi zajedavci se ušesno maslo spremeni v temno rjavo ali črno. Maslo dobi neprijeten vonj in draži kožo v ušesu, kar lahko povzroči vnetje.

Pred pregledom ušes

Preden lahko veterinar s pomočjo otoskopa natančneje pregleda ušesa psa, jih mora najprej očistiti.

Z otoskopom lahko preveri zunanji slušni kanal in bobnič. Veterinarji ga uporabljajo na primer takrat, ko obstaja sum na vnetje srednjega ušesa ali če želijo poiskati tujek, ki je zataknjen v ušesu (npr. zrno).

Psi, ki so nagnjeni k vnetjem

Zdravih pasjih ušes običajno ni treba redno čistiti. Če pa se vaš pes pogosto umaže in ima pogosta vnetja ušesa, potem pa priporočamo redno čiščenje.

Pogost razlog za vnetje ušes je kopanje v jezeru, ribniku ali potoku.

Kako psu očistim ušesa?

Običajno lahko psu očistite ušesa doma in brez pomoči veterinarja. Pri tem lahko upoštevate naslednje korake:

1. Pregled ušesa

Pred čiščenjem ušes je pomembno, da ušesa podrobno pregledate od zunaj in znotraj. Bodite pozorni na morebitne poškodbe ali draženje ušes. Če pes ne pusti, da se dotikate njegovih ušes, ker ga morda bolijo, ga lahko odpeljete k veterinarju.

2. Izpiranje ušesa z raztopinami

Za kasnejše odstranjevanje umazanije in ušesnega masla vam priporočamo uporabo blage raztopine. Ne uporabljajte komercialnih mil ali raztopin z alkoholom, saj lahko poškodujejo občutljivo kožo psa in povzročijo boleča vnetja. Priporočamo posebna čistila za ušesa, ki so blagodejno vplivajo na kožo v pasjem ušesu.

V naši spletni trgovini zoohit najdete izbor izdelkov za nego, ki so posebej namenjeni za nego ušes.

Čiščenje pasjih ušes © kerkezz / stock.adobe.com
Pri trdovratnejši umazaniji vam lahko pomagajo čistila za nego pasjih ušes.

3. Raztopino vmasirajte v uho

Da bi odstranili vso umazanijo globoko v pasjem ušesu, morate raztopino dobro vmasirati. S prsti primite koren ušesa vašega psa. Nato z gnetenjem previdno vmasirajte tekočino.

4. S krpo odstranite umazanijo

Umazanijo, ki jo razrahlja raztopina, lahko zdaj odstranite iz ušesa s pomočjo vate ali mehke krpe. V nobenem primeru ne uporabljajte vatiranih palčk, saj lahko z njimi poškodujete notranje strukture ušesa, kot je na primer bobnič. Poleg tega lahko z njimi potisnete izločke globoko v ušesni kanal. Pes bo v takem primeru stresal z glavo, da bi iz ušel spravil umazanijo.

Na kaj moram paziti pri čiščenju pasjih ušes?

Pasja ušesa so na splošno zelo občutljiva. Da bi preprečili poškodbe ali okužbe ušesa je zato pomembno, da smo pri čiščenju pasjih ušes zelo previdni. Uporabljajte samo nežne raztopine in zaobljene pripomočke.

Če bo psa čiščenje ušesa bolelo, prenehajte s čiščenjem in ga pomirite. V kolikor pa se pes ne pomiri in noče, da mu očistite ušesa, se obrnite na veterinarja.

Vir:

https://www.tiermedizinportal.de/therapie/ohrenreinigung-bei-tieren/354535

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?