Degility

Degility

Pasji frizbi, pasji ples ali Canicross – obstaja toliko pasjih športov, da se za vsakega psa nekaj najde. Še posebej je priljubljeni agility, kjer se pes in njegov lastnik skupaj podata po progi z ovirami, kot so skoki čez ograjo in tek skozi predor. Pri tem pa je hitrost ključna! Če vam bolj ležijo počasnejši športi, potem je degility pravi šport za vas in vašega psa.

Kaj je degility?

Ta manj poznani pasji šport je podoben agilityju: pes s svojim lastnikom premaguje progo z ovirami, pri tem pa opravlja različne naloge. Toda pri degilityju se lahko z ovirami spopadeta na veliko bolj sproščen način. Tukaj čas ni pomemben. Ne glede na to pa morata vse izzive izvesti pravilno. Naloge krepijo vzdržljivost, zbranost, mišice in ravnotežje psa, ne da bi ga pri tem preveč obremenjevali. Degility temelji na individualnih zmožnostih psa. Poleg degilityja pa obstajata še mobility in fungility. Vse panoge so med seboj tesno povezane, čeprav je mobility med njimi najpočasnejša. Pri fungilityju pa velja, da je dovoljeno prav vse!

Der Parcours orientiert sich an den individuellen Möglichkeiten des Vierbeiners. Neben Degility gibt es außerdem Mobility und Fungility für Hunde. Alle sind eng miteinander verwandt, wobei es beim Mobility noch etwas langsamer zugeht. Beim Fungility gilt die Devise: Erlaubt ist, was gefällt!

Kateri pri so primerni za ta šport?

Degiltiy je primeren tudi za majhne ali starejše pse z osteoartritisom. Sodelujejo lahko psi s prekomerno težo in psi, ki okrevajo od bolezni. Glede na njihovo omejeno gibanje bi bila dobra izbira tudi mobility. Načeloma pa je degility primeren za vse pse, ki s svojim lastnikom uživajo ob premagovanju ovir.

Degility je prav tako primeren za mladičke, ki lahko v miru raziskujejo celotno progo z ovirami. Prestrašeni psi lahko skupaj s svojim lastnikom premagajo svoj strah in okrepijo svojo samozavest. Progo z ovirami pa lahko seveda pretečete tudi v najkrajšem možnem času. Psi, ki so zelo živahni, se lahko preizkusijo tudi v bolj tekmovalnem agilityju.

Degility

Prednosti degilityja

  • primeren skoraj za vsakega psa
  • spodbuja vez med lastnikom in psom
  • spodbuja vzdržljivost, ravnotežje, gibčnost in osredotočenost
  • zdrava zabava
  • lahke vaje krepijo samozavest živali
  • degility je preprosto zabaven!

Degility proge

Degility proge se med seboj razlikujejo, saj je njihova stopnja težavnosti prilagojena različnim psom. Seveda pa se tudi pri tem športu nekateri elementi pojavljajo vedno znova. To vključuje tek po različnih površinah ali prek mostov. Drugi izzivi vključujejo posebne pasje gugalnice, ležeča ali pokončna kolesa, slalomske, skakalne ovire in rampe.

Progo za degility boste našli v pasji šoli, ki ponuja tečaje za degility – s trenerjem boste opravili poseben tečaj. Na ta način spozna fizično pripravljenost psa in vam lahko nato priporoči ustrezno težavnost proge. S tovrstnim tečajem boste pridobili odličen uvod v pasji šport. Pri tem pa upoštevajte, da na progi ne sme biti več kot šest psov naenkrat. Na ta način bo vsak posamezni pes imel dovolj prostora za uživanje.

Preverite našo ponudbo opreme za agility!

Degility v vsakdanjem življenju

Nekatere pasje šole že ponujajo tečaj degilityja. Seveda pa vam lahko uspe tudi brez uradne proge za degility. Uspešno opravljeni izzivi bodo okrepili vez med vami in vašim psom, hkrati pa psu zagotavljajo pomembno zaposlitev.

Med sprehodom po gozdu psu pustite, da lovi svoje ravnotežje na podrtih deblih, doma vadite ukaz ”sedi” na mehki blazini, če pa imate voljo, pa lahko iz preprostih desk izdelate tudi rampo. Pri tem pa bodite pozorni na to, da bo vaš pes užival in hkrati telovadil. Z malo domišljije in spretnosti lahko posamezne vaje vključite v vsakdanje življenje, ki bodo vsaj tako učinkovite kot redni tečaj za degility.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.
4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?