Mlečni korak pri mačkah This article is verified by a vet

mlečni korak pri malih mačkah

Mlečni korak je nagonsko vedenje mačjih mladičev: spodbuja izločanje mleka med sesanjem.

Nagonsko vedenje imenovano mlečni korak ni značilno le za mačke, temveč tudi drugih sesalce. Toda kaj je za mlečni korak značilno in kaj pomeni, ko se to vedenje kaže tudi pri odraslih mačkah?

Kaj je mlečni korak pri mačkah?

Izvor izraza "mlečni korak" je preprost. Tako se namreč vedejo doječi mladiči, ki želijo nagonsko spodbuditi pretok mleka s pritiskanjem na trebuh mačje matere. Zaradi te podobe veterinarji govorijo tudi o "gnetenju" ali "korakanju".

Izvor izraza "mlečni korak" je preprost. Tako se namreč vedejo doječi mladiči, ki želijo nagonsko spodbuditi pretok mleka s pritiskanjem na trebuh mačje matere. Zaradi te podobe veterinarji govorijo tudi o "gnetenju" ali "korakanju".

Zakaj se mlečni korak kaže tudi pri odraslih mačkah?

Mlečni korak se ne pojavlja le pri mladičih, ampak ga občasno zasledimo tudi pri odraslih mačkah. Pri tem ni pomembno, ali je vaša mačka kastrirana. Zdi se, da ima pri tem manjšo vlogo tudi njihov izvor, saj se to, najverjetneje prirojeno, vedenje pojavlja tudi pri divjih mačkah.

Zakaj se tako vedejo do visoke starosti, še ni natančno pojasnjeno. O tem obstajajo različne teorije:

1. Dobro počutje

Nekateri domnevajo, da odrasle mačke izvajajo mlečni korak, ko se dobro počutijo. Zato je še posebej pomembno, da mačke ne kaznujete, saj boste sicer škodili medsebojnemu zaupanju. Enako velja, tudi če vas masira z ostrimi kremplji. Namesto, da mački to vedenje preprečite, poskusite vmes položiti blazino ali odejo.

Več o tem si lahko preberete v članku: Me ima mačka rada? 10 znakov, ki kažejo, da vas ima mačka rada

Drug razlog za mlečni korak pri odraslih mačkah je lahko nagon ali spomin. Možno je, da se v teh trenutkih spominjajo svojega varnega otroštva in to izkazujejo z mlečnim korakom.

2. Udobje

Teorija udobja je nekoliko bolj pragmatična. Lahko velja, da si mačka s korakanjem želi zgolj zmehčati svojo mačjo košaro.

Mačke imajo med prsti tudi posebne žleze, ki lahko oddajajo pomirjujoč vonj. To označevanje lahko prispeva k prijetnejšemu občutku mačke v spalnem prostoru, saj slednjega označuje za svoje ozemlje.

3. Meditacija

Podobno kot predenje lahko tudi mlečni korak pomembno prispeva k samo-pomirjanju. Če vaša mačka nenadoma gnete pogosteje kot običajno, se morate vprašati, ali je z njo vse v redu.

V tem primeru jo natančneje opazujte. Ali opazite še kakšno vedenje, ki ga običajno ne kaže? Se morda zdi bolj boječa ali agresivna kot običajno? Če lahko na ti vprašanji odgovorite pritrdilno, morate preventivno obiskati veterinarja.

mlečni korak pri mačkah
Masažno korakanje s tačkami je lahko znak dobrega počutja.

Napotek: Kaj je treba upoštevati, ko govorimo o mlečnem koraku pri mačkah?

Če vaša mačka pogosto izvaja mlečni korak, lahko to glede na številne teorije pomeni, da ji je z vami še posebej prijetno.

Če opazite še kakšne druge vedenjske spremembe ali celo telesne nepravilnosti, pa se vsekakor posvetujte z veterinarjem. Poleg neškodljivih razlogov, kot sta udobje ali gonitev, lahko korakanje kaže tudi na resno bolezen. Stres ob selitvi ali prihod nove živali je prav tako lahko vzrok za pogostejši mlečni korak pri mačkah.

Zaključek: Ali je mlečni korak pri mačkah normalen?

Če povzamemo, je to vselej odvisno od konteksta v katerem mačka mlečni korak izvaja. Če je vaša mačka zdrava in deluje sproščeno, je mlečni korak lahko znak sproščenosti. Drugače je, če je mačka vznemirjena in pod stresom. V tem primeru si jo morate natančno ogledati in preveriti, ali obstajajo kakšni drugi razlogi za to vedenje.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.
11 min

Kako navaditi psa in mačko na skupno življenje

''Obnašata se kot pes in mačka'': Kot pravi ta pregovor, pes in mačka nista ravno najboljša prijatelja. Je to res? So mačke in psi res zapriseženi sovražniki ali gre samo za mit? Kdaj pride do nesporazumov? Ali lahko mačka in pes živita skupaj v istem stanovanju ter sta hkrati tudi srečna?