Ali mi moja mačka zaupa? To razkrije teh 5 znakov

mačka leži na trebuhu lastnika

Pogled na okolico in toplota pod kožuščkom - tako se mačke počutijo sproščeno. Če vas mačka uporablja kot sedež ali prostor za spanje, vam popolnoma zaupa.

Za harmoničen odnos z mačko je potrebno zaupanje. Toda kako lahko vzpostavite odnos zaupanja s svojo mačko in kako mačke izkazujejo zaupanje? Žametne tačke veljajo za neodvisne in jih je težko razumeti, vendar vam teh pet oblik vedenja pove, ali in koliko vam vaša mačka zaupa.

Znak št. 1

Ste njeno zatočišče miru

Ko gre za izkazovanje zaupanja v ljudi, so mačke bolj introvertirane kot druge živali. Mačka ne maha z repom kot pes in ne išče očesnega stika s svojim gospodarjem, temveč izraža zaupanje na bolj prikrite načine – na primer tako, da vas vključi v svojo najljubšo dejavnost. Zato je pri mačkah težje ugotoviti, ali vam zaupajo.

Ne glede na to, ali gre za mladega mucka ali odraslega mačjega samca – vsi radi spijo in za to nagonsko iščejo zavetje. Če si vaš mačkon za varno mesto izbere vaše naročje, stoodstotno zaupa, da se v vaši prisotnosti ne more zgoditi nič slabega. Uživajte v tem znaku zaupanja, tudi če ne zaspi le vaša mačka, temveč tudi vaše noge.

Znak št. 2

Pokaže vam svoj kosmati trebuh

Lastniki mačk vedo, kako čudovito topel in mehak je mačji trebuh. Vedno, ko z veseljem božate trebušček svojega mačkona, se spomnite na to: Gre za enega najbolj občutljivih delov celotnega mačjega telesa.

Če svoj trebušček razgali, to ni le velika čast, temveč tudi dokaz, da vam mačka zaupa. Če se vaša kosmatinka zvija na hrbtu in vam pri tem pokaže puhasti trebuh, s tem izrazi, da je popolnoma zadovoljna.

Da ne bi izgubili zaupanja svoje mačke, bodite pri crkljanju vedno previdni, še posebej okoli občutljivega mačjega trebuščka.

Znak št. 3

Vaša mačka vam “slepo” zaupa

Mačke zelo natančno opazujejo svojo okolico. S svojimi očmi lahko štirinožne prijateljice opazijo nevarnosti tudi v mraku. Le pred spanjem ali ko se počutijo popolnoma varne, mačke zaprejo oči. Zato lahko počasno, a odločno mežikanje v vašo smer vzamete v znak naklonjenosti in zaupanja.

Mežikanje je kot poljubček, ki ga lahko na enak način povrnete. Mimogrede, s tem lahko tudi tujim mačkam sporočite, da ste njihov prijatelj in jim ne predstavljate nobene nevarnosti.

Mačka kaže trebuh in mežika © maryviolet / stock.adobe.com
Ljubeče, počasno mežikanje mačke lahko razumete kot mačji poljub – in dobrodošlo je, da ga vrnete na enak način.

Znak št. 4

Uveljavlja lastniško pravico

Med nami, ljudmi, je krcanje v glavo vse prej kot koristno za vzpostavljanje tesne vezi. Vendar mačka to vidi drugače. Če vaša žametna tačka ljubeče potiska glavo proti vašemu čelu ali se z užitkom drgne z glavo ob vašo nogo se lahko štejete za srečne. Vaša mačka vam zaupa in vas je sprejela kot skrbnika.

Ker zdaj uživate v popolnem zaupanju svoje kosmatinke, bo ta z vami velikodušno delila svoje feromone. Na srečo ne boste zaznali nobenih vonjav. Zato pa imate čast, da vas mačka priznava kot uradnega sponzorja za hrano in crkljanje.

Znak št. 5

Vaša mačka pokaže svoje zaupanje z masažo

Se spomnite svojega otroštva in kako brezskrbno in varno ste se počutili? Tudi mačke se spomnijo kako zaščiteno so odraščale v navzočnosti svoje mačje mame – še posebej, če se počutijo popolnoma varne.

Nostalgične trenutke vaše mačke prepoznate po tem, da v vaši navzočnosti s tačkami masira blazino ali morda celo vaš trebuh. S tem »tačkanjem« mačji mladički pri svoji materi spodbujajo nastajanje mleka. Odrasle mačke ljudem tako izkažejo neomajno zaupanje.

Pridobivanje mačjega zaupanja – kako deluje

Kljub temu, da so svojeglave in veljajo za nedostopne, lahko mačke zlahka pridobijo zaupanje v človeka. To pokažejo na različne načine. Pet omenjenih točk je le nekaj odgovorov na vprašanje: Ali mi moja mačka zaupa?

Če želite zaupanje v svojo mačko še poglobiti ali skleniti prijateljstvo z novim kosmatinčkom, vam bodo v pomoč naslednji nasveti.

Tako lahko razvijete močno vez s svojo mačko:

  • Uvedite pozitivne rituale. Mačke so živali navade. Mačje priboljške bodo z veseljem sprejele kot nagrado.
  • S svojo kosmato prijateljico se vselej pogovarjajte na miren in ljubeč način, izogibajte se glasnemu govoru in kaznovanju.
  • Svojo mačko zaposlite z igro ali s pomočjo pri negi kožuščka – to krepi vez med mačko in človekom.
  • Svoji mački namenite veliko ljubezni in pozornosti, ne da bi bili vsiljivi. Dajte mački prostor in zanjo ustvarite udobna zatočišča.
  • Mačko božajte, ko vas za to prosi – ne takrat, ko spi ali se zdi prestrašena.

Mačke potrebujejo čas, da z vami zgradijo odnos zaupanja in se ob vas počutijo popolnoma varne. Najpomembnejši nasvet je torej: Dajte svoji mački čas in »prisluhnite« svoji štirinožni prijateljici.

Vsaka mačka ima svoj značaj in drugačne potrebe. Bolj kot se boste s svojo mačko ukvarjali, bolje jo boste lahko razumeli. In bolje kot svojo kosmatinko razumete, lažje boste pridobili njeno zaupanje.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne