Mačji agility

Mačji agility

Tako prinesete več zabave in gibanja v mačji vsakdan

Gibanje in zabava sta bistvenega pomena za zdravo mačje življenje. Če se vaša mačka dolgočasi, kmalu povzroča težave. Večina mačk ima rada izzive, ki trenirajo duha in telo. Mačji agility je odlična možnost povezati spodbujanje razvoja z zabavo. Nagovarja naravno radovednost vaše mačke in se lahko izvaja zunaj in znotraj.

Kaj točno je mačji agility?

Mačji agility je oblika teka med zaprekami z različnimi težavnostnimi stopnjami. Raznolika zahtevna oblika zaposlitve se naravnava eksplicitno na stanovanjske mačke, ki nimajo izhoda. Človek jo lahko primerja z metodo treninga, pri kateri morajo živali premagovati različne naloge. Vseeno, ali izvajate ta mačji šport doma ali na pravem tekmovanju, pri katerem se meri čas in natančnost, za žival je zabava v ospredju in dolgčas ne pride v poštev.

Prednosti mačjega agility-a

Mačke so radovedne živali. Domišljijsko poln program treninga krepi telo, ohranja gibčnost vaše živali in jo navdušuje za učenje. Tudi naše živali potrebujejo poleg gibanja miselne igre, da ostanejo fit.  Posledično temu se ravno pametne mačke ob mačjem agility-u zelo zabavajo. Program treninga aktivira možgane in telo in pomaga intenzivirati vez med človekom in živaljo. Njuna skupnost bo tudi bolj zaupna in bolj harmonična.

Kako trenirati vašo mačko za agility

Pri izgradnji programa usposabljanja vaši domišljiji niso postavljene meje, oblika in dolžina pa sta odvisna od razpoložljivega prostora. Vključujete lahko različne igrače, lestve, tunele in ovire, tudi slalom je dobrodošel. V specializirani trgovini za živali so na voljo različne igrače, naprave za trening in ovire za mačji agility. Ovire lahko tudi ročno izdelate. Morda bi želeli tudi pokazati, kaj se je vaša mačka že naučila. Potem se lahko enostavno udeležite tudi tekmovanja, ki se večinoma ponujajo v povezavi z razstavami mačk. Da vaše mačke ne zmedete, začnite previdno in trenirajte oviro za oviro.

Kateri pripomočki so smiselni za mačji agility?

Za agility za mačke je primerna mačja igrača vsake oblike. Tunel za mačke in kocke so odlični pripomočki za lovljenje, skrivanje in igro. Z ježki jih lahko poljubno podaljšate. Stranska skrivališča nudijo dodatno raznolikost. Žoge, miške za igro, ropotulje, vse, kar se premika in zvoni, je prav tako primerno. Igrača je lahko iz pliša ali trde plastike.

Tudi vključeno perje ali plastična pletenja so priljubljeni kot elementi. Seveda ne sme manjkati priboljšek kot nagrada po rešitvi naloge. Druge dobre inteligentne igrače so ovire in gredi za balansiranje, s katerimi vaša mačka trenira ravnotežje.

Tudi kliker je učinkovito pomagalo pri vzgoji mačke ali psa. Hkrati se s tonom klik ponudi priboljšek. Ko enkrat vaša mačka pogojuje klik s priboljškom, je kliker sinonim za takojšnjo nagrado. Po kliku se uporabi ciljna palica. Pri s ciljno palico povezanim klikerjem se žival nauči slediti palici s svojim vohom. Ko se dotakne žoge na vrhu, sledi klik in takoj zatem nagrada.

© Sonja Calovini / stock.adobe.com

Kako razumno nagradite vašo mačko

Po tem, ko vaša mačka pogumno zmaga na teku med ovirami, si seveda zasluži nagrado. Priboljški so ravno pravšnji za to. Izberite na primer zamrznjeno posušene Premium Cosma prigrizke iz čistega mesa ali ribe, ki so pripravljeni glede na naklonjenost mačk. Ne vsebujejo konzervansov in ne atraktantov ali barvil in so na voljo v praktični tubi. Tako je poskrbljeno za dolgotrajno svežino in naravno aromo prigrizkov. Poleg piščanca so na voljo tudi slastne okusne vrste raca, govedina in tuna.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?
3 min

Igra z mačko – inteligentne igrače

Mačke so za veliko ljudi žive plišaste igrače: so mehke, imajo rade človeško bližino in se pustijo razvajati. Kar pa veliko lastnikov mačke pozablja pri tem: vaše mehke živali so še vedno male divje živali! Z življenjem na kavču so redko zadovoljne in sproščene. Nikogaršnje, v divjini živeče mačke se same zaposlujejo. Vsak mali obrok si najdejo po urah dolgega lova. Dan za dnem so zaposlene s skrivanjem, obrambo in prežanjem. Mir, kot ga uživajo naše hišne mačke, imajo redko. Vendar tudi po desetletjih dolgega skupnega življenja z ljudmi so naše mačke v svoji biti in tudi telesno male divje živali in imajo podobne zahteve kot njihove, v divjini živeče sorodnice! Prav zato moramo poskrbeti, da so zaposlene in za to najbolje poskrbijo inteligentne igrače za mačke.