Hišna mačka: Na kaj morate biti pozorni

Hišna mačka na kavču

Tudi hišna mačka soje lahko zelo srečna.

Mačke žal ne moremo kadarkoli spustiti ven – včasih nam to ne dopuščajo naše življenjske razmere. Da se bo hišna mačka v stanovanju počutila prijetno, upoštevajte nekaj točk.

Stanovanjske zahteve

Za mačke je na splošno najbolj primerno življenje na prostem. Žal pa vse mačke ne marajo življenja na prostem, včasih pa jim tako življenje onemogoča neprimerno okolje.

Če živite v bloku ali ob prometni cesti, to še ne pomeni, da ne morete imeti hišnega ljubljenčka. Z nekaj nasveti lahko poskrbite, da se bo vaša mačka udobno počutila tudi v stanovanju.

Mačke v najetem stanovanju

Najemodajalcem pogosto ni všeč, če želite v stanovanje vseliti mačko. Preden kupite eno ali več hišnih mačk, natančno preberite svojo najemno pogodbo.

Čeprav mačke v stanovanjih na splošno niso prepovedane, pa jih lahko najemodajalec prepove v svoji pogodbi. Če ste v dvomih, se obrnite na odvetnika.

Ena ali več mačk?

Zunanje mačke se lahko kadarkoli srečajo z drugimi mačkami, včasih pa se taka srečanja ne končajo mirno, saj se mačke lahko stepejo. Vsekakor pa je to le normalno mačje življenje. Hišne mačke pa žal nimajo te možnosti.

Marsikateri lastnik zato želi imeti eno ali več mačk v svojem stanovanju, zlasti v primeru, če nočejo mačke pustite ves dan same.

Če želite imeti dve hišni mački, se morata med seboj dobro razumeti. Najbolje je, če sta približno iste starosti in istega spola. Dobro se razumejo tudi mačji bratje in sestre.

Velikost stanovanja in skrb za mačko

Povprečna velikost stanovanja v Nemčiji leta 2019 je bila nekaj več kot 90 kvadratnih metrov. Zunanje mačke se običajno gibljejo po površini, veliki od 3.500 do 25.000 kvadratnih metrov.

Kljub temu pa za svojo mačko ne potrebujete ogromne palače. Odločilni dejavnik ni velikost stanovanja, temveč mačkam prijazno pohištvo in število sob.

Praviloma velja, da naj bi v stanovanju živelo toliko mačk, kolikor je sob. Da se bo hišna mačka počutila prijetno, ji moramo omogočiti prostor za umik.

Je vaša mačka prestrašena ali se pogosto rada umakne? Potem naj bo v stanovanju toliko mačk, oseb in psov, kolikor je sob. Če živite v trosobnem stanovanju, imate prostora samo za eno prestrašeno mačko.

Cepljenje hišne mačke

Hišna mačka običajno nima stika z neznanci. Zato je tveganje, da zboli za nalezljivo boleznijo, zelo majhno. Kljub temu je priporočljivo hišno mačko cepiti proti virusu mačje panleukopenije in mačji gripi, ker se te bolezni lahko prenašajo tudi na druge načine.

Pomembno: Hišno mačko čipirajte! Mačka lahko tudi v najbolj nepričakovanem trenutku pobegne skozi vhodna vrata in se izgubi. Mačko lahko preko čipa identificirate in jo registrirate pri kakšni organizaciji.

Katera mačka je primerna kot hišna mačka?

Nekatere mačke, zlasti prestrašene mačke, sploh nočejo ven. Raje imajo varnost prijetnega stanovanja. Tudi za zelo stare ali omejene mačke je priporočljivo, da ostanejo noter. Če vaša mačka trpi za nalezljivo boleznijo, kot je mačji aids (FIV), ji seveda izhod iz stanovanja onemogočite.

Mačka, ki še nikoli ni bila zunaj, verjetno ne bo hotela ven in bo ostala srečna v svojem stanovanju. Drugače je pri nekdanjih potepuških mačkah ali mačkah iz zavetišča: Takšne mačke potrebujejo svobodo in se v stanovanju počutijo ujeto, če ne morejo ven.

Primerne pasme mačk

Ali bo mačka zadovoljna v stanovanju je odvisno tudi od njenega značaja in individualnih želja. Nekatere mačke so zato bolj primerne za stanovanje kot druge.

To velja še posebej za umirjene mačke, kot je britanska kratkodlaka mačka, ki lahko vso življenje preživi v stanovanju. Tudi perzijska mačka raje ostaja znotraj, zaradi česar velja za eno najbolj priljubljenih hišnih mačk.

Brezdlaka sfinga naj raje ne hodi ven, saj je zelo občutljiva na mraz, manjše poškodbe in UV svetlobo.

Z višino ramen 20 centimetrov je singapura najmanjša pasma mačk na svetu in zato primerna za življenje v stanovanju. Ta majhna mačka bi se zelo težko uprla večjim mačkam v soseščini. Vsekakor pa potrebuje veliko zaposlitve.

Hišna mačka za zaveso © Photocreo Bednarek / stock.adobe.com
Umirjena britanska kratkodlaka mačka je odlična hišna mačka.

Kaj spada v mačje stanovanje?

V primerjavi z zunanjim teritorijem je stanovanje pravzaprav zelo majhno. Pomembneje je, da stanovanje izpolnjuje potrebe vaše mačke.

Mačke zelo rade opazujejo okolici z dvignjenega položaja. Visoka mačja drevesa in praskalne plošče so idealne opazovalnice. Priljubljeni so tudi praskalni stebri, zato jih ne zapirajte v ločeno sobo. Mačke so rade sredi dogajanja, zato je dnevna soba odlično mesto za praskalno mačje drevo.

Mačka potrebuje praskalno pohištvo tudi za brušenje krempljev. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo svojo manikuro izvajala na vašem kavču.

Pomembno je tudi, da ima ustrezen prostor za umik. Mačje votline in tuneli so odlično skrivališče za mačke. Za večjo raznolikost pa lahko mački ponudite tudi prazno kartonsko škatlo.

K mačjemu pohištvu spadajo tudi mačja stranišča. Postavite ga na mirno mesto, ki je dostopno z dveh strani. Mačke za vsak slučaj potrebujejo mesto za pobeg. Če imate več mačk, je priporočljivo, da ima vsaka svoje stranišče.

Preverite svoj dom glede morebitnih nevarnosti

Preden se odločite za mačko, najprej zavarujte svoje stanovanje: Imate morda rastline, ki so za mačko strupene? So vaša okna zavarovana? So v stanovanju za mačko strupena živila in ali shranjujete zdravila na varno mesto?

Navadite se zapirati pokrov stranišča in pred vklopom vedno preverite pralni in sušilni stroj.

Zavarovan balkon

Da bo mačka lahko šla na svež zrak, je lepo, če imate v stanovanju balkon. Žal pa tudi mačke lahko padejo z balkona in se lahko hudo poškodujejo. Zato se ne zanašajte na devet življenj svoje mačke, temveč balkon zavarujte z mačjo mrežo. Obstajajo pa tudi takšne mreže, pri katerih vam ne bo treba vrtati lukenj v zid.

V našem članku o balkonski mačji mreži lahko preberete pomembne podrobnosti.

Hišna mačka na tleh se igra s palico za mačke © Simone van den Berg / stock.adobe.com
Hišna mačka bo vesela, če se boste z njo veliko igrali.

Zaposlitev hišne mačke

Mačke imajo prirojeni lovski nagon. Če v stanovanje prileti kakšna muha, jo bo vaša mačka z veseljem ulovila. Zato morate mačko ustrezno zaposliti:

Vsak dan se igrajte na drugačen način. V stanovanju vrzite mačjo žogo in pustite, da jo mačka ulovi. V roke vzemite mačjo palico in se igrajte z mačko. Tudi plišaste mačke so dobra zamenjava za pravi plen.

Če nimate veliko časa, lahko svojo mačko zaposlite z inteligentno igračo. Inteligentne igrače imajo majhne špranje in vdolbine, iz katerih mora mačka s svojimi tacami poloviti koščke hrane.

V naši spletni trgovini zoohit najdete širok izbor igrač za mačke.

Hišna mačka: Prednosti in slabosti bivanja v stanovanju

Čeprav je gibanje na prostem nekaj povsem naravnega za mačke, pa ima tudi bivanje v zaprtih prostorih svoje prednosti:

  • Hišno mačko ne more povoziti avto, ne more pasti v kremplje mučiteljev živali in ne morejo jo ustreliti lovci.
  • Prav tako se ne more spreti s tujimi mačkami in utrpeti ugrize oz. praske.
  • Hišna mačka se zelo redko okuži z nalezljivimi boleznimi. Podobno velja za zajedavce, kot so gliste ali klopi.
  • Dobro za živce: Vedno veste, kje se mačka nahaja, saj se hišne mačke redkokdaj izgubijo.

Bivanje v stanovanju je za mačke veliko bolj varno. Toda varnost ima svojo ceno. Tu so slabosti bivanja v stanovanju:

  • Hišna mačka se običajno manj giblje in je zato bolj nagnjena k prekomerni teži.
  • Hišna mačka ne more v celoti zadovoljiti svojega lovskega nagona.
  • Mačka je v celoti odvisna od vas. Skrbeti morate za svežo hrano, vodo, čisto stranišče in dovolj raznolikosti.

V glavnem velja, da je tudi hišna mačka lahko zelo srečna. Pomembno je, da je mačka navajena življenja v stanovanju in ne pogreša narave. Vsekakor pa ji zagotovite udobno okolje in dovolj aktivnosti za zaposlitev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne