10 nasvetov za popolno fotografijo s psom

10 nasvetov za popolne fotografije z vašim psom

„Siiir!“ Psa pripraviti do tega, da se v lepi svetlobi k vam obrne s svojim najlepšim profilom ni ravno tako preprosto. Izvedeli boste, kako psa lahko pravilno motivirate za fotografiranje in katere nasvete strokovnjakov morate upoštevati za uspešno fotografijo. Spodaj je 10 nasvetov za popolno fotografijo s psom.

Zakaj so fotografije s psi tako priljubljene?

Psi imajo v našem srcu prav posebno mesto, enako pa velja tudi za fotografijo na steni. Navsezadnje ljudje radi v objektiv ujamemo tisto, kar imamo radi, da si te lepe spomine tudi za vselej zapomnimo in jih lahko delimo s svojo družino ter prijatelji. Zato ni nič čudnega, da so takoj za našimi otroci psi in mačke največkrat na fotografijah. Tako majhni otroci kot tudi psi imajo veliko pomembnejše skrbi, kot pa pozirati za fotografijo in upati, da bo potret uspel. In preden fotograf uspe pritisniti na sprožilec, mu pes že zbeži in uniči čudovito fotografijo.

Kaj potrebujem za čudovito fotografijo svojega psa?

Če želite posneti čudovito fotografijo svojega psa, potem potrebujete predvsem potrpljenje. Vendar tudi potrpljenja kdaj zmanjka, še posebej, če se pes neprestano premika, so fotografije zamegljene, je svetloba pretemna ali pa se na fotografiji vidi le pasji rep. Ali pa, če fotoaparat v odločilnem hipu sporoči, da je pomnilniška kartica polna. Preden fotoaparat pospravite nazaj v omaro, preberite naših 10 strokovnih nasvetov. Ne skrbite: Če želite posneti popolno fotografijo s svojim psom, vam ni treba postati profesionalni fotograf in ne potrebujete grozno dragega fotoaparata. Če boste upoštevali spodnje nasvete o pravilni pripravi in nastavitvah fotoaparata, dobrih pogojih osvetlitve in najboljših formatih fotografije, boste svojega psa lahko posneli tudi s pametnim telefonom ali manjših fotoaparatom.

1. nasvet: Dobro se pripravite na fotografije s psi

Ko svojega psa opazujemo, kako drvi preko travnika in mu pri tem s soncem obsijan kožuh kar plapola v zraku, bi ta trenutek tudi za vedno radi ujeli na fotografijo. Da bi vam uspelo posneti popolno fotografijo s psi, vam priporočamo, da se na svoj nov konjiček v prihodnje tudi malce pripravite. Če boste najprej morali poiskati gumb za vklop fotoaparata, nastaviti ustrezen način slikanja in optimizirati osvetlitev, boste takšne čudovite motive žal zamudili. Ne glede na to, če uporabljate svojo velik in profesionalni fotoaparat, majhen kompakten fotoaparat ali pa celo pametni telefon. Pri vsaki napravi je pomembno, da poznate njene osnovne funkcije. Najdražji in najboljši fotoaparat vam ne bo nič pomagal, če ga ne boste znali uporabljati.

Če ne želite fotografirati s pametnim telefonom, ampak raje uporabljate tudi kompaktni digitalni fotoaparat ali zrcalnorefleksni fotoaparat, morate vedeti, kako vklopiti samodejne nastavitve fotoaparata, kot so portretni način, športni način ali funkcija neprekinjenega fotografiranja. Če ste bolj tehnični tip, se lahko natančneje poigrate tudi s tehničnimi funkcijami, kot so hitrost zaklopa, vrednost osvetlitve ISO in zaslonka. Kar se na začetku morda sliši zapleteno, pa z nekaj vaje postane precej preprosto in vam zagotovi čudovite slike. Toda če imate pri roki samo pametni telefon, si splača pogledati nastavitve funkcije vgrajene kamere. Če so te po vašem mnenju preveč omejene, obstaja veliko dobrih aplikacij, ki lahko razširijo funkcije vašega fotoaparata na mobilnem telefonu.

2. nasvet: Iskanje lokacije in izbira motiva za fotografije s psi

Mesto, kjer želite fotografirati svojega psa, je skoraj tako pomembno, kot poznavanje nastavitev in delovanja fotoaparata. Če želite izboljšati svoje fotografske spretnosti, morate poleg vsakodnevnega fotografiranja s pametnim telefonom prav tako načrtovati fotografske seje s svojim psom, kjer lahko v miru preizkusite različne nastavitve fotoaparata in formate. Najbolje bo, če poiščete osamljen kraj, kjer vas z psom ne bodo motili avtomobili, motorna kolesa ali drugi psi in ljudje. Koncev koncev bodo na fotografijah čudovito izgledali tudi velik samotni travnik, odprto polje ali rečni breg. Čeprav je vaš pes glavna točka fotografije, pa je tudi ozadje zelo pomembno. Nemirno ozadje z veliko avtomobili, ljudmi, neprivlačnimi nebotičniki ali električnimi stebri lahko pokvari sliko, tudi če vam je uspelo psa posneti z boljše strani. Če svojega psa raje fotografirate doma, se po možnosti umaknite na dvorišče in psa fotografirajte ob živi meji. Posnetke v stanovanju je zaradi svetlobnih razmer ponavadi težje posneti in zato zahtevajo malce več prakse.

fotografije s psi © lalalululala / stock.adobe.com

3. nasvet: Motivacijski pripomočki in pravi čas za vašega psa

Našli ste popoln kraj za fotografijo, ki se morda nahaja nekaj kilometrov iz mesta, zdaj pa vam vaš pes nagaja? Takšno vedenje ni nič posebnega – katerega psa pa zanima fotografiranje? Nobenega! Veliko bolj privlačno se mu zdi vohljanje naokrog, tekanje po travniku in lovljenje tamkajšnjih zajcev. Če imate psa, verjetno poznate osnovne ukaze, kot so sedi, k nogi in prostor. S temi ukazi postane vse veliko lažje. Nenazadnje pa boste na fotografiji hitro prepoznali, ali je pes med fotografiranjem želel početi nekaj povsem drugega kot pa ubogati vaš ukaz in sedeti pri miru kot angelček. Če ne želite, da se kaj takega opazi na fotografiji, upoštevajte naslednje korake:

  • Psu pustite, da se pred fotografiranjem posveti svojim dejavnostim in spusti svojo odvečno paro. Toda ne pustite mu, da se bo povsem izčrpal, saj se bo to opazilo tudi na fotografijah. Naj zadovolji svojo osnovno potrebo po gibanju, tako da se bo kasneje lahko vsaj malce osredotočil na fotografiranje in ubogal vaše ukaze.
  • Psu po jedi privoščite malce počitka za sprostitev in prebavo, fotografiranje pa preložite na kasnejši datum.
  • Na splošno velja naslednje: Če psa dovolj psihično in fizično izzivate ter se posvečate njegovim potrebam in mu ponujate dovolj raznolikosti v življenju, bo z vami veliko bolj pripravljen sodelovati in vam bo z veseljem ugodil.
  • Če želite, da se bo vaš pes tudi po deseti fotografiji še naprej zabaval, mu ponudite kakšen prigrizek ali pa ga razveselite z njegovo najljubšo igračo. Če pes opazi, da ga za dobro vedenje nagradite s prigrizki, božanjem ali njegovo najljubšo igračko, bo zagotovo z velikim veseljem še naprej poziral pred vašim fotoaparatom.
  • S fotografiranjem prekinite takoj, ko opazite, da vašemu psu postaja dolgčas ali se vam zdi preobremenjen. Ponovno ga pohvalite in mu ponudite prigrizek, da si bo ta trenutek lepo zapomnil. Tako se bo tudi naslednjič veselil, ko boste v roke vzeli svoj fotoaparat.

4. nasvet: Veliko svetlobe za čudovite fotografije s psi

Prava osvetlitev je pri fotografiranju bistvena. Veliko fotografij ni uspešnih, ker je žal premalo svetlobe. Za začetnike je priporočljivo fotografirati pse na prostem pod odprtim nebom. Tudi na poznejših fotografijah bo tako veliko lepša, kot pa na fotografijah, ki ste jih posneli v stanovanju. Sončna svetloba na prostem poudari barve narave in tudi kožuh vašega psa. Slike so večinoma ostrejše, tudi če se vaš pes neprestano premika, saj naravna svetloba sonca omogoča kratek čas osvetlitve. Toda pazite! Priporočamo vam, da se izogibate premočni sončni svetlobi poletnega opoldanskega sonca. Sonce takrat ni samo prevroče za vašega psa, temveč se ob tej vročini muči tudi večina fotoaparatov. Barve na fotografijah pogosto zgledajo puste, sence pa so preveč temne.

Najboljši čas za fotografiranje na prostem je zato zgodaj zjutraj ali zvečer, ko svetloba ni več tako močna, rdeči sončni žarki pa zagotavljajo tople barve in mehke sence.

Seveda so zelo zanimivi tudi posnetki pod oblačnim nebom, v megli ali pod nevihtnimi oblaki. Čim temnejše sta nebo in okolica (to velja tudi za posnetke v senčnem gozdu), več svetlobe mora sprejeti fotoaparat. Če fotografirate z dobrim kompaktnim fotoaparatom ali z zrcalnorefleksnim fotoaparatom, poskusite povečati hitrost zaklopa (npr. na 1/320), povečati hitrost zaslonke (npr. na 2.8) ali pa nastaviti visoko vrednost osvetlitve ISO. Če niste prepričani, se malce poigrajte z nastavitvami. Z nekaj vaje boste kmalu ugotovili, katere nastavitve vam najbolj ustrezajo.

5. nasvet: Ostre oči, zamegljeno ozadje  

Psi izgledajo nadvse privlačno, zato hočemo njihov videz ujeti tudi na fotografijah. Še posebej pri portretnih fotografijah je pomembno, da so njihove oči ostre. V njihovih očeh moramo opaziti tudi odsev svetlobe. V tem primeru pogled svojega psa usmerite proti viru svetlobe. S fotoaparatom se psu približajte in objektiv usmerite v njegove oči. Če zameglite ozadje, boste še toliko bolj poudarili obraz in oči svojega psa. Strokovnjaki zaslonko pri tem nastavijo na najnižje možno število (način A ali AV). Z vrednostjo med f2,8 ali f3,2 je odprtina široko odprta, globina polja pa se zato zmanjša. Ozadje je zamegljeno, vaš pes pa je v ospredju.

Vsi, ki si še ne upate fotografirati z ročnim načinom in kljub temu želite posneti čudovite fotografije svojega psa, vam priporočamo, da na fotoaparatu izberete portretni način (ponavadi je portretni način označen s sliko/simbolom glave). Tudi nekateri pametni telefoni imajo že možnost slikanja portretnih fotografij z zameglitvijo ozadja. Če na svojem telefonu nimate takega načina fotografiranja, si lahko prenesete aplikacije za zmanjšanje globinske ostrine. Ozadje pa lahko zamegltie tudi pozneje s programom za urejanje slik.

6. nasvet: Psu se približajte na raven oči

Če nimate nemške doge, ste verjetno od svojega psa precej višji. Če med fotografiranjem stojite zravnani, boste psa verjetno slikali bolj s ptičje perspektive. Pri fotografiranju manjših živali vam takšne perspektive ne priporočamo. Najlepše fotografije živali so tiste, ki so posnete z njihove perspektive. Ker je glavna točka na fotografiji vaš pes, jo posnemite tako, da se spustite na raven oči vašega psa. Lahko se usedete, pokleknete ali psa pripeljete na višje oz. dvignjeno mesto, kot so na primer štor, skala ali manjši hrib.

Pri fotografiji na ravni oči prav tako ne boste popačili oblike in proporcije telesa svojega psa. Pri manjših psih, kot je na primer čivava, se lahko poskusite uleči na tla in svojega majhnega škrata slikati od spodaj. Tako bo vaš majhen pes na fotografijah zgledal ogromen!

© GVictoria / stock.adobe.com

7. nasvet: Tako nastajajo portreti

Psu se približajte, se spustite na raven njegovih oči, osredotočite se na pogled psa in zameglite ozadje. Pri portretni fotografiji sta še posebej pomembna 5. in 6. nasvet. Majhna globinska ostrina zaradi široke zaslonke (= nizka vrednost f-številke) je zelo priljubljen učinek pri portretni fotografiji, saj v ospredje postavi še bolj postavi točko oz. model, ki ga slikamo, pa naj gre za štirinožca ali človeka. Pri tem vam bodo v pomoč ustrezne ročne nastavitve (npr. vrednost f1.8) ali portretni način. Kot osnovno pravilo velja, da morajo biti oči, ušesa in gobec vašega psa zelo ostri, medtem ko je vse ostalo lahko zamegljeno.

Najlepše fotografije s psi so tiste, na katerih pes gleda neposredno v objektiv in v njegovih očeh lahko opazimo tisti zvesti pasji pogled. To je seveda lažje reči kot storiti, kajti naši radovedni štirinožci veliko raje gledajo naokrog kot pa v fotoaparat. Toda obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko pritegnete pozornost svojega psa. Če je vaš pes poslušen, vam bodo dokazi tu zelo pomagali, ni pa zagotovljeno, da vas bo pes med izvrševanjem ukaza pogledal neposredno v oči. Pri tem vam lahko pomagajo prigrizki, ki jih psu pokažete tik nad fotoaparatom. Vendar pa so nekateri psi tako neučakani, da bodo kar počasi korakali proti fotoaparatu in prigrizku. Temu se seveda moramo izogniti. Zato bi morda čudni zvoki, ki jih vaš pes ne pozna, hitreje pritegnili njegovo pozornost. Gre lahko za neznane živalske zvoke, ki jih posnemate sami ali pa jih zaigrate s pomočjo aplikacije. Ko bo vaš pes zaslišal te neznane zvoke, bo verjetno pogledal v smer njihovega izvora. Nato pa samo pritisnite na sprožilec.

 Vsekakor pa lahko ujamete čudovite portretne fotografije tudi takrat, če vaš pes ne gleda neposredno v fotoaparat. To zlasti velja takrat, kadar se pes zagleda v daljavo in njegov obraz ujamete iz profila. Seveda pa pri tem poskrbite, da je med očmi vašega psa in robom fotografije dovolj prostora. Vedno naj bo več prostora na tisti strani fotografije, v katero smer pes gleda. Psa nikakor ne namestite točno na sredino. Fotografije s psi so privlačnejše, če je motiv postavljen nekoliko na stran. Fotografijo lahko miselno razdelite na dve vodoravni in dve navpični črti oz. v devet pravokotnikov enake velikosti (nekatere kamere na zaslonu ponujajo takšne mreže). Pri portretu naj se obraz vašega psa nahaja tam, kjer se stikata dve črti.

8. nasvet: Psa posnemite v dejanju

Fotografije, na katerih vaš pes teče ali skače, so še posebej dinamične. Če vam s fotoaparatom uspe ujeti obraz psa, ki teče proti vam, boste na obrazu psa verjetno ujeli določene grimase. Če želimo posneti ostro fotografijo psa med gibanjem, pa to spet ni tako zelo preprosto. Obrisi hitro postanejo zapacani, slika postane zamegljena, odločilni trenutek, ko vaš pes na primer skoči in je z vsemi štirimi tacami v zraku, pa je že mimo.

Za hitro in natančno zajemanje fotografij je pomembno, da je hitrost zaklopa čim manjša. Medtem ko fotoaparat v običajnem načinu potrebuje trenutek, da ujame svetlobo iz okolice, fokusira in zamrzne sliko, se pri velikem f-število odzove nemudoma (f3.2 ali f4.5). Težava pri tem pa je, da fotoaparat v tem načinu ujame zelo malo svetlobe. Da bi to preprečili, boste morali prilagoditi tudi vrednost osvetlitve ISO na svojem fotoaparatu. Morda boste potrebovali nekaj časa in vaje, da najdete pravo razmerje med zaslonko in vrednostjo ISO ter ujamete najboljše dinamične slike.

Na srečo ima večina današnjih digitalnih fotoaparatov in pametnih telefonov načine snemanja, ki nam omogočajo veliko lažje dinamično fotografiranje. Tako lahko med fotografiranjem preprosto izberete športni način. Vaš pes naj po mili volji skaklja in se igra na travniku ali pasjem športnem igrišču, vi pa ga spremljajte s svojim fotoaparatom. Čeprav boste tako naredili ogromno fotografij, ki jih boste morali kasneje pregledati, pa se vam bo povsem splačalo. Med vsemi slikami boste zagotovo našli eno, na kateri ste psa ujeli v pravem trenutku.

9. nasvet: Pravi stil za vašega pasjega modela

Na fotografijah želimo ljudje dobro izgledati in to velja tudi za naše živalske modele. Psi z nepočesano in umazano dlako, z zaspančki v očeh ter ostanki hrane na bradi niso ravno privlačen motiv. Preden posežete po fotoaparatu, raje v roke vzemite krpo in krtačo. Očistite obraz svojega psa, odstranite mu morebiten prah, ki se mu je ujel v dlako, in mu skrtačite kožuh. To še posebej velja za dolgodlake pse, saj jim boste zares povrnili sijaj in to tudi opazili na fotografijah. Hkrati mu seveda lahko snamete tudi ovratnico in jo zamenjate z lepim pasjim šalom. Bodite pozorni na podrobnosti in vnaprej premislite, na kakšen način želite svojega psa pokazati – v naravni lepoti ali s kakšnimi čednimi dodatki? Preizkusite, kateri motiv vam je najbolj všeč in kateri najbolj ustreza vašemu psu.

10. nasvet: Vaja dela mojstra

Zdaj ste prebrali kar nekaj nasvetov o tem, kako pravilno fotografirati svojega psa. Vsekakor pa včasih drži, da je teorija veliko lažja od prakse. Zato ne obupajte! Vsaka stvar potrebuje nekaj vaje! Da ujamemo želeno kakovost slike je bomo potrebovali določen čas, vse pa je odvisno tudi od našega predhodnega znanja, nadarjenosti, fotografske opreme in značaja psa. Zato svojega psa ne preobremenjujte preveč. Najpomembnejše pri fotografiranju je to, da uživata tako fotograf kot njegov pes. Če to upoštevate, bodo tudi vaše fotografije s psi veliko lepše!

Upamo, da so bili nasveti koristni in da boste uživali ob fotografiranju vašega zvestega spremljevalca!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
4 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.