Striženje pasjih krempljev: Tako to gre!

Striženje pasjih krempljev

Psu kremplje ostrižemo s škarjami za kremplje.

Večina psov ne mara striženja krempljev Takoj ko se dotaknemo škarij, se številni psi skrijejo in zajame jih panika. V spodnjem članku si preberite nasvete, kako psa pomiriti in ga pripraviti na striženje pasjih krempljev.

Kaj se zgodi, če so kremplji predolgi?

Zelo pomembno je, da redno preverjate in skrbite za kremplje svojega psa. Če se za njegove kremplje ne zmenite, lahko pride do naslednjega:

  • Predolgi kremplji se lahko med igranjem zlomijo in povzročijo hudo krvavenje. Če se pes s predolgimi kremplji obesi na predmete, obstaja nevarnost, da si jih odtrga. Med praskanjem po vratu se lahko hudo poškoduje.
  • Še en razlog za redno nego krempljev: Skupaj s kremplji rastejo tudi krvne žile v kremplju! Daljši kot so kremplji, večja je verjetnost, da bodo krvaveli, ko jih porežete. Ko kremplji zrastejo do določene dolžine, jih je zelo težko postriči brez zapletov.
  • Številnim psom je zelo neprijetno, če imajo dolge kremplje. Med tekom pogosteje dvignejo tace in pokažejo drugačen vzorec hoje. Dolgoročno si lahko poškodujejo sklepe. Lahko povzroči obrabo sklepov (artrozo), kar je za pse zelo boleče.
  • Če se krempelj zaraste v sosednji prst, se lahko koža močno vname. Tačka zateče in postane topla. Vsak gib je tako boleč, napadejo pa jo lahko tudi določene bakterije, ki lahko povzročijo razjede.

Kako dolgi so lahko kremplji?

Ko pes stoji, se s kremplji ne sme dotikati tal oz. se z njimi tal dotika le rahlo. Če slišite kremplje, ko pes hodi oz. teka po trdih tleh, to pomeni, da kremplje vleče po tleh. V tem primeru mu čim prej pristrizite kremplje.

Kaj potrebujemo za striženje pasjih krempljev?

Za striženje pasjih krempljev boste potrebovali škarje ali brusilnik za pasje kremplje.

Škarje so za začetnike nekoliko težje za uporabo, zato začetnikom priporočamo brusilnik. Pri škarjah morate biti zelo previdni, da krempljev ne skrajšate preveč.

Z brusilnikom pa lahko kremplje odstranjujete milimeter za milimetrom.

Striženje pasjih krempljev © Willee Cole / stock.adobe.com
Striženje krempljev z brusilnikom.

Za zgladitev ostrih robov lahko uporabite pilo. Če opazite, da pes med striženjem krempljev krvavi, si pripravite čisti robček in razkužilo za rane.

Izdelke za nego tačk najdete v naši spletni trgovini zoohit.

Tako pravilno strižemo pasje kremplje

Ne pozabite, da striženje pasjih krempljev ni tako preprosto, kot se sliši. Če se striženja ne lotimo pravilno, lahko psu povzročimo bolečine in ga spravljamo v stres. Na pomoč se lahko obrnete tudi na veterinarja ali pasji salon. Toda ob upoštevanju spodnjih nasvetov se lahko striženja lotite tudi doma:

  1. Pred striženjem poskrbite za prijetno vzdušje. Pes bo hitro zaznal, če boste živčni. Da bo med striženjem sproščen, ga mirno ogovorite in postavite v udoben položaj. Razvedrite ga lahko tudi s priboljški.
  2. Da si olajšate delo in bo psu bolj udobno, mu lahko ukažete, naj vam poda svojo taco. Tako bo vedel, da se boste ukvarjali z njegovimi tacami in se ne bo preveč prestrašil, ko ga boste malce vlekli in zbadali v tace.
  3. Dobro preglejte njegove tace in kremplje ter mesta med prsti. Če kremplji niso pigmentirani, lahko znotraj vidite krvne žile. Pri pregledu vam lahko pomaga žepna svetilka, vendar ni nič hudega, če žil še vedno ne opazite.
  4. Kremplje odrežite tako, da pustite dva do tri milimetre kremplja nad žilnim delom. Ne pozabite na volčje kremplje (pasji palec). Če po nesreči predrete krvno žilo, lahko krvavenje zaustavite s pomočjo robčka. Robček za nekaj sekund ali minut čvrsto pritisnite na krvavitev. Nato razno razkužite in jo v naslednjih dneh opazujte, da ne pride do okužbe.
  5. Po koncu striženja psa jasno pohvalite. Tako se bo pes naučil, da je striženje krempljev nekaj pozitivnega in bo naslednjič veliko bolj sproščen.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?