Pes je travo

Pes je travo

Če pes občasno grizlja travo, je to neškodljivo. Toda včasih za tem stojijo resni razlogi.

Obstaja veliko razlag, zakaj se psi med vsakodnevnim sprehodom lotijo grizljanja trave kot prave ovčke. Toda ali je to povsem običajno ali nas bi moralo skrbeti, če pes je travo?

Vzroki: Zakaj pes je travo?

Lastniki psov povezujejo pomanjkanje hranil, dominantno vedenje in slabost s psi, ki jedo travo.

Nekateri celo menijo, da psi jedo travo, da bi lažje bruhali. Vendar pa so študije pokazale, da le malo psov bruha po ”paši”.

Zakaj pa psi jedo travo?

1. Žeja

Čeprav tega ne vidimo, pa se v rastlinah nahaja veliko vode. Če je vaš pes dehidriran in žejen, mu lahko uživanje trave pomaga pri rehidraciji. Zato vedno poskrbite, da ima vaš štirinožni prijatelj ves čas na voljo svežo vodo.

2. Zaužiti tujki

Psi se pogosto nagonsko odzovejo, ko pogoltnejo tujek. Uživanje trave pa povzroči, da se le-ta ovije okoli tujka. Na ta način ga lahko črevo lažje prenaša in s čim manj poškodbami izloči iz telesa.

Podoben učinek ima tudi kislo zelje, ki ga pogosto uporabljamo proti zaužitim tujkom.

3. Dolgčas

Vsi poznajo dolgčas, tudi vaš pes. Potem se bo zagotovo enkrat zgodilo, da se bo med vsakodnevnim sprehodom nenadoma ustavil kot krava na travniku.

Svojega psa (in sebe) lahko razveselite z več raznolikosti in se preizkusite v različnih pasjih športih.

Pes je travo
Če pes je travo, mu je najverjetneje dolgčas.

4. Stres

Ko je vaš pes pod stresom, se bo občasno lotil trave. Na ta način lahko iz trave absorbira sladkor in ponovno zviša svojo nizko raven sladkorja v krvi. Po drugi strani pa lahko z žvečenjem spodbuja sproščanje endorfinov (hormonov sreče).

5. Prebavne težave

Psi jedo veliko stvari, vključno s trdnimi kostmi in dlako. Vendar pa so tovrstna tkiva, ki so značilna za hranjenje z metodo BARF, običajno težje prebavljiva kot navadna suha ali mokra hrana.

Pes bo zato pogosto jedel travo, da bi olajšal prebavo teh trdih tkiv.

Življenjsko nevarno: Kdaj je lahko postane nevarno, če pes je travo?

Prednik vašega psa – volk – je redno užival travo. To vedenje torej ni le na novo naučeno, temveč zasidrano v genih vašega ljubljenčka.

Na podlagi tega lahko domnevamo, da je uživanje trave naravno vedenje psa. Na splošno svojemu psu ne smemo prepovedati jesti trave.

Pes je travo: Tri nevarnosti

Uživanje trave je za psa škodljivo le v redkih primerih. Vendar pa svojemu psu ne dovolite jesti trave v naslednjih primerih:

1. Nevarnost zastrupitve

Pozor! Mnogi kmetje škropijo travnike ali polja (npr. koruzna polja) s komercialnimi gnojili, herbicidi ali pesticidi. Če vaš pes zaužije dele rastline, ki tam rastejo, se lahko resno zastrupi.

Poleg tega pa so nekatere rastline same po sebi strupene, zato jih pes ne sme uživati. Prvi znaki zastrupitve pri psih so močno slinjenje in bruhanje.

Pes je travo
Pozor! Jesenski podlesek je le ena izmed mnogih strupenih rastlin, ki so lahko nevarne za vašega psa.

2. Zaprtje

Ključno vlogo igra tudi količina zaužitih rastlin. Če vaš pes poje le nekaj travnatih bilk, s tem običajno ne bo nič narobe.

Če pa se loti celih šopov trave in celo zemlje ter jih v nekaj sekundah požre, pa moramo ukrepati. Hudo kopičenje trave v želodcu lahko v najslabšem primeru povzroči nevarno črevesno zaprtje (ileus).

3. Poškodbe

Niso vse trave iste. Nekatere vrste trave so kratke in mehke, druge pa ostre in trde. Slednjih trav vaš pes ne sme jesti, saj lahko ostri robovi poškodujejo občutljivo sluznico v ustih ali črevesju.

Poleg tega lahko trda trava vašega psa zaduši, saj se lahko zatakne v grlu in vašemu psu oteži dihanje. Če ima pes težko diha in mu ne morete odstraniti zagozdene trave iz ust, se takoj obrnite na veterinarja!

Pes je travo: Ali jim sploh koristi?

Čeprav psi niso čisti mesojedci (karnivori), jedo večinoma živalsko hrano. Zato v svoji prehrani potrebujejo tudi manjši delež rastlin. Psi običajno dobro prebavljajo večino rastlinskih živil, kot so kumare ali korenje.

Po drugi strani pa črevesje štirinožnih prijateljev slabše prebavlja travo, zato lahko včasih v iztrebkih psa najdete celotne travnate bilke ali njihove dele, vključno s sluzjo. Včasih se lahko trava psu ujame v anus, zaradi česar se bo pes z zadnjico vlekel po tleh.

Sklep: Ali naj psu preprečim jesti travo?

Če vaš pes rad uživa travo, še ne pomeni, da je to vzrok za skrb. V večini primerov bo pes jedel travo za zabavo ali da bi spodbudil svojo prebavo.

V kolikor pa pes med uživanjem trave deluje zelo stresno ali kaže simptome bolečine, je njegovo stanje morda resno. Na splošno velja naslednje: raje k veterinarju enkrat preveč kot enkrat premalo!

Če mislite, da pes s prehrano ne prejme dovolj hranil, poiščite ustrezne prehranske nasvete za svojega psa.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.