Bolhe pri psih

Bolhe pri psih

Hudo srbenje je tipičen znak prisotnosti bolh pri psih.

Če se vaš pes pogosto praska, so lahko vzrok za to bolhe. Moteči zajedavci so za vašega psa v glavnem neprijetni, lahko pa vodijo do drugih težav. Spodaj preberite, kako lahko prepoznamo bolhe pri psih in kako jih lahko zdravimo.

So bolhe nevarne za mojega psa?

V bistvu bolhe za vašega psa niso tako nevarne kot klopi, ki lahko prenašajo številne nevarne bakterije. Kljub temu pa ugrizi bolh običajno povzročijo hudo srbečico, ki vašega psa moti in lahko povzroči tudi druge težave s kožo.

Alergija na bolhe pri psih

Bolhe lahko pri psih povzročajo tudi druge težave. Tipična posledica okužbe z bolhami je alergijski dermatitis bolh (FAD) ali alergija na bolhe. Alergija na slino bolh je ena najpomembnejših in najpogostejših alergijskih kožnih obolenj pri psih.

Povzroči jo lahko katera koli bolha, ponavadi pa je to mačja bolha, ki ni izbirčna glede izbiranja gostitelja (Ctenocephalides felis). Ko bolha ugrizne psa, v njegovo telo izloči svojo slino, ki je polna alergenov. Že en sam ugriz bolhe lahko pri psu povzroči hudo srbečico.

Druge nevarnosti bolh pri psih

Ker se psi pri močni srbečici zelo praskajo in grizejo, se lahko prizadeta koža hudo vname. Tem območjem pravimo vroče točke. Ker se te točke običajno okužijo z bakterijami ali glivami, še to dodatno povzroča srbečico (sekundarna okužba).

V primeru hude okužbe z bolhami pri psih, ki trpijo za drugimi boleznimi, lahko pride tudi slabokrvnosti (anemije). Tako kot klopi tudi bolhe sesajo kri svojega gostitelja.

Prav tako pa lahko bolhe prenašajo jajčeca trakulje. Če pes med umivanjem zaužije takšno bolho, se mu v črevesju lahko razvije trakulja.

.

Simptomi: Kako prepozname bolhe pri psih?

Ugriz bolhe pri psu povzroči srbečico. Če se vaš pes neprestano praska, lahko to pomeni, da ima okužbo z bolhami.

Lokalne kožne reakcije, kot so rdeči madeži, so dodatni pokazatelji okužbe. Močnejše reakcije lahko privedejo tudi do pustul in skorij. Okužba z bolhami pa lahko ostane popolnoma neopažena in brez simptomov.

Diagnoza: Kako prepoznam bolhe pri psih?

V primeru hude okužbe z bolhami lahko bolhe na psu vidimo s prostim očesom. Simptomi, kot so zbadanje in pordelost na območjih, ki so značilna za bolhe (območje ušes in križa, podnožje hrbta in repa ter trebuh in notranji del stegen), lahko kažejo na okužbo z bolhami.

Včasih v kožuhu najdemo tudi jajčeca ali ličinke, ki se pritrdijo na dlako. Te je mogoče videti s povečevalnim steklom ali pod mikroskopom.

Če bolh ne vidimo s prostim očesom, lahko pri psu preverimo, ali ima v kožuhu bolšje iztrebke:

  • Psa poležite na gladka svetla tla (na primer na ploščice ali v kad)
  • Z zelo gostim glavnikom skrtačite dlako psa. Če so prisotni iztrebki bolh, bodo izpadli iz dlake ali pa se prilepili na glavnik. Zgledajo kot majhne črne drobtine.
  • Drobtinice poberite z belo brisačko in jo navlažite.
  • Če gre za iztrebke bolh, se pojavijo rdeči madeži, saj so iztrebki le prebavljena pasja kri.

Kako prepoznati alergijo na bolhe

Težje pa je diagnosticirati alergijo na slino bolh. Simptomi za to se lahko skrivajo v spremembah kože.

Vsekakor pa moramo pri diagnozi preveriti tudi druge alergije in prisotnost drugih zajedavcev. Če obstaja sum na FAD, dermatologi z uporabijo diagnostično terapijo z zdravili ali intradermalni test.

Bolhe pri psih © Kzenon / stock.adobe.com
Okužbo z bolhami lahko običajno vidimo s prostim očesom.

Terapija: Tako se lahko uspešno znebite bolh pri psu

Da bi se za vselej znebili bolh pri psu, upoštevajte naslednja koraka:

1. Zdravite psa z okužbo z bolhami

Najprej se posvetite odraslim bolham na psu. Obstaja veliko metod odstranjevanja bolh pri psih. Spot-Ons, ki jih nanesemo med ramena živali, spreji in posebne ovratnice ter tudi tablete.

Vsa ta sredstva dobite pri veterinarju, nekatera pa lahko najdete tudi v naši spletni trgovini zoohit.

Ker bolhe prenašajo jajčeca trakulje, vam priporočamo, da po odpravi bolh psa tudi razglistite.

2. Počistite okolje in preverite vse ostale živali

Če ima vaš pes bolhe, preverite tudi druge živali, ki živijo v istem gospodinjstvu. Nato očistite okolje, da uničite morebitne mlade bolhe.

Počistite tudi razpoke v tleh, spodnjo stran preprog in druga temna območja, kamor se ličinke umaknejo. Prav tako pomijte tla in očistite svoj avtomobil. Vrečko sesalnika po prvem sesanju ločeno zapakirajte in se je takoj primerno znebite.

Podloge in odeje operite pri 60 °C. Območje lahko popršite tudi s spreji proti zajedavcem.

3. Ali obstajajo domača zdravila za bolhe pri psih?

Domača zdravila proti bolham, na primer kis v razpršilu ali zeliščni napoji, vam lahko pomagajo le v posameznih primerih, kjer okužba ni preveč huda. Če pa je okužba hujša, nežne metode uničevanja bolh običajno ne pridejo v poštev. Da bi bolhe zanesljivo pregnali s psa in svoje okolice, se morate obrniti na široko paleto odobrenih zdravil.

Prognoza preprečevanje: Kako težko se je znebiti bolh?

Dobra novica je, Za boj proti bolham pri psih obstajajo številni načini, zato se običajno ni preveč težko znebiti teh nadležnih žuželk. Če očistite tudi svojo okolico, se jih boste kmalu znebili.

Da bi preprečili okužbo z bolhami, lahko psu zdravite s preventivnimi zdravili. Sem spadajo sredstva, ki jih uporabljamo proti zajedavcem: pripravki Spot-On, tablete in ovratnice.

Profilaksa je še posebej pomembna, če vaš pes trpi zaradi alergije na bolšjo slino. V tem primeru psa vedno ščitite pred zajedavci, saj lahko že en ugriz povzroči hude simptome.

Vzrok: Kako lahko pride do okužbe z bolhami pri psih?

Večina psov se z bolhami okuži preko stika z drugimi psi. Toda ti nadležni zajedavci se lahko skrivajo tudi na drugih predmetih, na primer na pasji postelji.

V bivalnih prostorih psa žal vladajo odlični pogoji za razvoj bolh. Bolhe rade gnezdijo v tkaninah, kot so preproge, blazine ali kavči. Zabubljene lahko preživijo zelo dolgo časa.

Bolhe pri psih © Mi St / stock.adobe.com
Bolhe živijo na koži svojega gostitelja. Njihova slina tam pogosto povzroči alergijske reakcije.

Razprava: Kaj sploh so bolhe?

Bolhe so med najpogostejšimi zajedavci, ki naseljujejo kožo in kožuh sesalcev ter ptic. Skupaj obstaja več kot 2000 različnih vrst.

Psa najpogosteje prizadenejo bolhe Ctenocephalides felis (mačja bolha), redkeje Ctenocephalides canis (pasja bolha) in občasno Pulex irritans ter Pulex simulans (človeška bolha) in še Echidnophaga galliacea (piščančja bolha) in Archaeopsylla erinacei (ježja bolha).

Bolha je pribl. 1–6 mm dolga, sploščena žuželka brez kril in z močnimi skakalnimi nogami ter je opremljena z orodji za sesanje. Je svetlo in temno rjava ter se hrani s krvjo gostitelja.

Razmnoževanje bolh

Bolhe se izvalijo iz jajčec in preidejo skozi tri vrste ličink, nakar pa postanejo odrasle bolhe. Samice lahko že nekaj minut po pristanku na psu spijejo kri in po približno enem dnevu začnejo leči jajčeca.

Živijo od 50 do 100 dni, vsak dan pa izležejo 30 jajčec. Jajčeca izležejo, ko pes počiva, zato velikokrat padejo na mesta, kjer se pes pogosto zadržuje. V neugodnih pogojih, kot so hladnejše temperature, lahko bolha v bubi preživi do 50 tednov, dokler se ne izleže.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.