Pasji bazen

Pasji bazen

Nekateri psi so pravi tjulnji. Žal pa se ne morejo zabavati prav v vseh vodah: V nekaterih jezerih je kopanje za pse prepovedano. Odlično nadomestilo za naravna jezera so posebna pasja kopališča, ki pa so zaenkrat še precej redka. Zato se številni lastniki odločijo za pasji bazen. V tem članku vam bomo predstavili pasje bazene in vam ponudili nekaj nasvetov, kako se s psom zabavati v bazenu.

Pasje kopališče

Kakšne so prednosti pasjega kopališča?

V pasjem bazenu je psom dovoljeno kopanje in igranje v vodi. V nasprotju z jezerom je plavanje v pasjem bazenu veliko bolj varno: V vodi namreč ne plavajo črepinje stekla ali druge smeti. Obstajajo tudi pravila, s pomočjo katerih lahko psi in njihovi lastniki skupaj sodelujejo. Večina psov v pasjem bazenu izredno uživa. Vendar zabava ni edini razlog, zakaj naši psi obožujejo pasji bazen. Številni psi se kopajo v sklopu svoje fizioterapije ali pasje šole: V vodi se namreč lahko igrajo brez prevelike obremenitve sklepov. Plavanje v vodi prav tako krepi mišice in sklepe, ne da bi se s tem preobremenili. Pasja kopališča nudijo lastnikom in njihovim spremljevalcem naslednje možnosti:

 • Plavanje za mladičke
 • Plavanje za starejše pse
 • Plavanje zaradi bolezni sklepov
 • Plavanje zaradi hujšanja
 • Druge možnosti terapevtskega plavanja oz. tudi vodna terapija
 • In seveda plavanje za zabavo.

Pravila v pasjem bazenu

Vsako pasje kopališče ima svoja pravila, ki si jih pred vstopom morate prebrati. To običajno vključuje tudi cepljenje proti steklini. Pes naj bi svoj zadnji obrok prejel vsaj pred dvema urama. Seveda pa umazan pes ne sodi v vodo. Zato poskrbite, da bo vaš pes čist in skrtačen, preden ga spustite v vodo. Če kopališče ne ponuja brisač, si prinesite svojo, s katero lahko psa osušite. Psom, ki trpijo za boleznimi oz. poškodbami, kot so inkontinenca urina ali blata, epilepsija, odprte rane, kožne bolezni, vnetja ali akutne okužbe, ni dovoljen vstop v pasje kopališče. To velja tudi za psičke z menstruacijo.

Druge možnosti vodne zabave na prostem

Pasja kopališča so redka in v kombinaciji s terapijami tudi zelo draga. Spodaj navajamo nekaj drugih možnosti za vodno zabavo na prostem:

Ob koncu sezone: Pes v bazenu na prostem

Organizacija #hundimfreibad (nem. psi v bazenu na prostem) zbira podatke o bazenih, ki zadnje dni v poletni sezoni odprejo svoja vrata tudi za naše štirinožne prijatelje. Organizacija preverja kopališča iz sosednje Avstrije in tudi Nemčije, Švice ter Nizozemske. Psi se torej lahko vsako leto za kratek čas zabavajo v bazenu na prostem. Lastniki svoje pse spremljajo izven bazena. Seveda pa se lahko pravila razlikujejo med posameznimi kopališči. Tudi tu morajo psi izpolnjevati določene zahteve, če se želijo ohladiti v prijetno hladni vodi. Sem med drugim spada tudi cepljenje proti steklini. Poleg tega je kopališče primerno samo za primerno socializirane pse, saj se v živalskih dneh v kopališču marsikaj dogaja. Za zelo prestrašene ali agresivne pse raje poiščite druge možnosti vodne zabave. Po teh pasjih dnevih kopanja bazen v celoti izpraznijo in očistijo ter ga pripravijo na naslednjo sezono.

Pasji bazen © mdorottya / stock.adobe.com

Vodna zabava v jezeru ali na morju?

Poletje, sonce … Gremo se kopat! Če želite s psom plavati v jezeru ali morju, predhodno poiščite primerno mesto za to opravilo. Obstajajo številna priljubljena mesta za brezskrbno kopanje s psom. Če ne najdete posebne plaže, pa poiščite miren zaliv. V nasprotnem primeru pa skrbno upoštevajte predpise glede kopanja s psi. Pozanimajte se o kakovosti vode v neobljudenih jezerih, preden brezskrbno skočite v globino. Zlasti modro-zelene alge so lahko nevarne za ljudi in živali. Svojega radovednega spremljevalca lahko zavarujete s plavalnim jopičem, ki ga pritrdite na povodec. Tako se vaš pes ne bo odpravil predaleč. Prav tako bo pes bolj varen v valovih ali tekočih vodah.

Lastni pasji bazen

Imate vrt ali veliko teraso in hočete svojemu psu zgraditi pravi kopalni raj? Nič lažjega! Pasji bazen je zdaj na voljo za pse vseh velikosti. Še posebej poleti je takšen bazen dobrodošla osvežitev, v kateri lahko pes kadarkoli uživa brez mučnega potovanja. Če pa želite psu omogočiti udobno plavanje v vodi, pa boste potrebovali ustrezno velik bazen. Obstajajo pasji bazeni, ki jih napihnete in zložite, kot tudi velike sklede, ki psu ponujajo stabilno mesto za kopanje. Napihljive in zložljive bazene lahko v hladnem delu leta priročno pospravite, ne da bi vam zavzeli veliko prostora.

Nasveti: Kako najti pravi pasji bazen

Preden kupite pasji bazen, se prepričajte, ali vaš pes uživa v vodi. Če ste v dvomih, lahko obiščete druge lastnike psov ali pasjo šolo z bazenom. Tu lahko preizkusite, ali se bo vaš pes veselil pasjega bazena. Pazite na pravilno velikost: Bazeni s premerom enega metra so primerni za pse, kot sta mops in havanski bišon. Premer 1,2 do 1,4 m je za srednje velike pasme psov. Nemški ovčarji in labradorci se odlično počutijo v bazenih s premerom 1,4 m ali več. Pes mora v bazenu udobno ležati. Takšen bazen bo psa lepo osvežil, hkrati pa se bo pes v njem lahko igral manjše vodne igre. Če želite, da bo vaš pes lahko udobno plaval, boste potrebovali nekoliko večji bazen. Z ustreznimi podlogami si lahko zgradite tudi lastni pasji bazen. Ljudje, ki radi plavajo, pa bodo psa vzeli v svoj bazen, ne da bi dvakrat premislili.

Smejo psi v bazen za ljudi?

Nekateri imajo na svojem dvorišču dovolj velik bazen, v katerem lahko prijetno plavajo. Načeloma nič ne govori proti temu, da psi ne bi smeli v bazen za ljudi. Ob pravilni čistilni opremi pa je lahko skupno kopanje še toliko bolj zabavno. Poleg filtra s finim peskom, ki ga imajo vsi večji bazeni, obstaja tudi fini filter za enkratno uporabo. Vodo lahko razkužite z aktivnim kisikom ali solno elektrolizo. Bodite še posebej previdni, če je koncentracija klora v vodi previsoka ali če pes zaužije preveč klorirane vode: Klor lahko namreč povzroči drisko in bruhanje. Psa nikoli ne puščajte brez nadzora in ga po kopanju v bazenu vedno stuširajte. Kako pa se obnesejo otroški bazeni? Majhni plastični bazeni za otroke niso ravno primerni za pse: Psi jih lahko hitro uničijo in vsebujejo majhne delce, ki jih pes lahko pogoltne. Bazeni s trdim dnom so ponavadi preveč spolzki in psi se lahko hitro poškodujejo.

Nasveti za vodno zabavo s psom:

 • Poskrbite za varen vstop in izstop iz vode
 • Pri vstopu in izstopu lahko psu pomaga posebna pasja rampa
 • Kadar bazena ne uporabljate, ga pokrijte, da preprečite onesnaženje vode
 • Mokre površine lahko drsijo! Pazite na svojega psa, še posebej, če je starejši
 • V velikih bazenih je nujno čiščenje s filtrom in posebnimi kemikalijami (npr. z aktivnim kisikom)
 • V hladnejših temperaturah psa hitro osušite
 • Tudi za pse velja, naj v vodo ne hodijo s polnim želodcem
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.

4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?