Trening z dummyji – za pustolovščine na prostem!

Trening z dummyji - pes v travi

Trening z dummyji je zabaven in pustolovski pasji šport.

Kaj je trening z dummyji? Vrzite ali skrijte vrečko s hrano in pes jo bo prinesel nazaj. Tako laiki običajno razmišljajo. Toda trening z dummyji je veliko več kot to! Preberite članek in bolje spoznajte ta večplastni pasji šport!

Trening z dummyji kot trening za psa

Trening z dummyji je pasji šport, ki izvira iz treninga lova. Prvotno je šlo za iskanje in prinašanje pobitih ptic ali male divjadi. Da bi usposobili lovske pse, brez da bi za to uporabljali mrtve živali, so se zanesli na ”dummyja” oz. lutko. Dummy je nadomestek za pravo divjo žival.

Poiskati in prinesti. Morda se sliši preprosto, vendar pa je pri profesionalnem treningu z dummyji veliko podrobnosti. Štirinožni prijatelj denimo ne sme »zmečkati« lutke – navsezadnje tega ne bi smel storiti s pravo raco ali drugo ptico. Pri treningu z lutkami je interakcija med ljudmi in psi zelo pomembna.

Temeljno načelo prinašanja

Mnogi psi znajo nazaj prinesti žogo. Toda pravilno prinašanje običajno poteka na višji ravni. Pri treningu z dummyji gre za to, da pes na ukaz prinese in preda lutko v lastnikovo roko.

Pasja dreserka Carolina Jaroch: ”Ustrezno naučeno prinašanje je predpogoj za uspešno delo z dummyji. Prinašanja ne smemo pomešati z igranjem!”

Kako poteka trening z dummyji?

Pri iskanju dummyja imate na voljo tri možnosti:

  • Opazovanje: Dummy leti po zraku, pes spremlja pot leta in si zapomni, kje je dummy pristal. Naloga postane veliko težja, če mora pes vmes reševati druge naloge. Za povečanje težavnosti lahko uporabimo tudi več dummyjev, ki pristanejo na različnih mestih.
  • Iskanje izgubljenega: Tukaj se izkaže oster pasji vonj. Pes namreč lutko išče samo na podlagi vonja, ne da bi prej videl točko padca. Območje, ki ga mora prevohljati, je običajno veliko 50 x 50 metrov.
  • Usmerjanje: V tej različici lastnik ve, kje je lutka, in mora psa z ukazi usmeriti v pravo smer. Ta naloga je tudi odlična za treniranje poslušnosti na daljavo. Toda bodite potrpežljivi, saj mora pes povezati vse signale, ki mu jih lastnik posreduje. Šele takrat lahko psa z njimi usmerimo v pravo smer. Poleg ročnih kretenj in besednih signalov igrajo pomembno vlogo tudi piščalke.

Kateri psi so primerni za trening z dummyji?

Vse pasme psov so primerne za trening z dummyji. Sem seveda še posebej spadajo klasične prinašalske pasme, od zlatega prinašalca do labradorca in tudi Chesapeake Bay prinašalca. Za te pasme je značilno tudi to, da zelo uživajo ob sodelovanju z ljudmi.

Tudi številni lovski psi, kot je nemški žimavec se odlično izkažejo pri rokovanju z lutko. Nekateri pastirski psi, kot je border collie, obožujejo lutke – pri njih je med treningom pomembno, da jih zaradi njihovega vnetega temperamenta pravilno omejimo. Pri psih, kot so psi čuvaji ali hrti, ki so v bistvu precej samostojni in manj sodelujejo z lastnikom, pa trening zahteva več potrpljenja.

Zahteve za trening

Preden se s svojim štirinožnim prijateljem podate na pustolovščino, morate psa naučiti osnovne poslušnosti. Na primer “sprehod” igra glavno vlogo. Zelo pomembno je tudi, da je pes umirjen. To pomeni, da vas pes potrpežljivo počaka, ne laja ali cvili in začne teči le na ukaz – to je velik izziv za številne štirinožce. Vsaka stvar potrebuje nekaj vaje!

”Osnovna poslušnost seveda mora biti prisotna, hkrati pa moramo vedno znova trenirati posamezne elemente, kot so nadzor impulzov, ukaz ”k nogi” ali ”pridi,” pravi Carolina Jaroch.

V nasprotju s številnimi drugimi pasjimi šolami so vse pasme psov od čivave do weimarskega ptičarja in seveda mešančki dobrodošle na tečajih treninga z dummyji:

“Z našega vidika je trening z dummyji ena najbolj prijetnih dejavnosti za večino lastnikov in psov.”

Ali je takšen trening primeren tudi za mladičke? Da! Vendar pa gre v tem primeru za vzporedno učenje osnovnih ukazov. Poleg tega naj bo posamezni trening zelo kratek. S treningom začnite zgodaj in morda boste že v fazi mladička naredili prvih nekaj korakov k treningu z dummyji! Sem spada na primer pravilno učenje prinašanja.

Trening z dummyji - pes z dummyjem
Tudi manjši psi so primerni za trening z dummyjem, toda pazite, da jih ne preobremenite!

Kakšne so koristi?

V idealnem primeru bo ta pasji šport zelo zabaven za vas in vašega štirinožnega prijatelja. Trening z dummyjem za vas in vašega psa med drugim pomeni tudi naslednje:

  • Psom prijazno sprostitev
  • Krepitev vezi
  • Utrjevanje vsakdanjih ukazov, kot sta “ostani” ali “stop”
  • Prilagojena aktivnost za starejše pse ali pse s posebnimi potrebami
  • Krepitev samozavesti psa
  • Veliko vadbe na prostem za vas in vašega psa

Potrebni pripomočki

Kakorkoli se že sliši, pa v profesionalnem treningu z dummyji igrajo lutke zelo majhno vlogo. Namesto tega se psi naučijo prinašati standardizirane lutke. Te so v povprečju dolge 10 centimetrov in tehtajo 500 gramov. Obstajajo tudi lutke za manjše pse.

Barva za lutke vpliva na težavnost prinašanja: Psi običajno hitro opazijo bele in modre lutke – te so primerne predvsem za začetnike. Zelene, oranžne ali rdeče lutke pa so za pasje oči skoraj nevidne in predstavljajo dodaten izziv.

Osnovna oprema za vadbo z dummyji vključuje:

Če se boste s treningom ukvarjali profesionalno, si boste verjetno kupili dodatno opremo. Na primer palice za označevanje, ki psu pomagajo pri iskanju. Prašek vam lahko pomaga določiti smer vetra, kar je pomembno merilo za vašega psa.

Za prevažanje vam bosta najbolj koristila telovnik ali torba za lutke, v kateri je prostora za več lutk in druge pripomočke.

Mimogrede: Lutka zagotovo ni igrača za žvečenje! Po treningu vse lutke pospravite na varno mesto. Pes naj ne bi nikoli smel imeti priložnosti žvečiti lutke, ki jo najde naključno v stanovanju.

Kako se naučim izvajati trening z dummyji?

Posamezne dele treninga lahko vadite tudi brez strokovnjaka – na primer s pomočjo spletnih videoposnetkov ali knjigo, ki opisuje posamezne korake vadbe.

Če pa se želite resno ukvarjati s tovrstnim treningom, se morate udeležiti ustreznega tečaja v pasji šoli ali pasjem športnem klubu.

Carolina Jaroch pravi: ”Po predstavitvi se skupina odpravi v naravo – na travnik, v vode, v gozd. Delo v naravi s psom je zelo bogato, vendar moramo biti zelo previdni, zlasti v sezoni gonjenja divjadi.”

Pse, ki nenadzorovano tekajo naokrog, moramo tudi med treningom z dummyjimi pripeti na povodec v jih zapreti v ograjen prostor!

Preberite naš članek o lovskem nagonu pri psih.

Trening z dummyji - pes pred vodo
Trening v vodi z dummyji – podvojite veselje za svojega psa!

Na mesta, pozor, zdaj: Izpiti in tekmovanja

Tekmovanja potekajo v različnih nivojih, od začetnikov do strokovnjakov. Tisti, ki trenirajo čisto od začetka, se lahko hitro poskusijo v tekmovanju. Sem spadajo tudi tako imenovani delovni testi. Vendar pa so za te teste pogosto dovoljene samo pasme prinašalcev.

To velja tudi za letni nemški pokal nemškega kluba prinašalcev (DRC). Takšni večregionalni dogodki so vznemirljivi tudi za gledalce in kažejo, kako izgleda vrhunsko tekmovanje z dummyji.

Najpomembnejša stvar pri treningu z dummyji je, da se lastnik in pes skupaj učita, sodelujeta in zabavata.

Dobro je vedeti: Ena različica treninga z dummyji, ki jo je razvil Jan Nijboer, se imenuje drifball. Nijboer v svojem izobraževalnem konceptu Natural Dogmanship ne uporablja klasičnih lutk, temveč s dummyji, ki vsebujejo priboljške.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.
4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?