Prekomerna telesna teža pri mačkah: nasveti za več zdravja

Prepoznajte in preprečite debelost

Med 44 do 60 odstotkov hišnih mačk je pretežkih. Te vrednosti se razlikujejo glede na raziskavo in državo, veliko bolj zaskrbljujoče pa je, da se število mačk s prekomerno težo vsako leto povečuje.

Kakšni so razlogi za to? Včasih svojim ljubljenčkom privoščimo preveč hrane in priboljškov, posledica tega pa so lahko resne bolezni. K temu je prispevala tudi pandemija koronavirusa. 71 odstotkov veterinarjev meni, da je pandemija vplivala na prehranske navade hišnih ljubljenčkov. Zato vam bomo seznanili s temo prekomerne teže pri mačkah in vam pokazali, kaj vse lahko ukrenete.

Je moja mačka predebela?

V kolikor mislite, da je vaša mačka predebela, se posvetujte z veterinarjem. Toda z nekaj preprostimi prijemi lahko preizkus izvedete tudi sami.

Tako prepoznate prekomerno težo pri mačkah

Roke nežno položite na prsni koš svoje mačke. Počasi jih pomikajte gor in dol. Če lahko rebra lepo otipate, potem je vse v redu. Če pa morate pritisnite, da občutite rebra, pa to pomeni, da je vaša mačka predebela.

Prav tako vam o teži lahko pove oblika telesa mačka: Če njen pas ni več dobro viden in mačka deluje zaobljena, potem ima verjetno težave s prekomerno težo.

Kaj privede do prekomerne teže pri mačkah?

Dva najpogostejša vzroka sta: Vaša mačka se premalo giblje ali zaužije preveč kalorij. Toda tudi starost, bolezni, kastracija, genetski dejavniki ali psihološki stres lahko spodbujajo debelost pri mačkah. Zato se vedno obrnite na veterinarja, da izključite morebitne bolezni.

Do česa lahko privede prekomerna teža?

Posledice prekomerne telesne teže mačkah so lahko zelo različne. Hujša kot je debelost, več zdravstvenih težav lahko prinese.

Prekomerna teža vpliva na slabšo kakovost življenja in omeji gibljivost ter povečuje tveganje za poškodbe sklepov, bolezni srca, ožilja in dihal ter diabetes, hkrati pa skrajša pričakovano življenjsko dobo za približno dve leti.

Več o prepoznavanju prekomerne teže pri mačkah si lahko preberete v našem zoohit magazinu!

Pravilna hrana za mačke s prekomerno težo

Debelost pri mački

Kakšna je razlika med dietno in lahko hrano?

Kot dietno hrano lahko opišemo hrano, ki je posebej prilagojena živali z boleznijo. Dieta se določi s posvetovanjem veterinarja. Obstaja na primer dietna hrana za mačke z diabetesom ali ledvičnimi težavami. Ni nujno, da je dietna hrana namenjena izključno za hujšanje.

Lahka oz. light mačja hrana je hrana z zmanjšano kalorično vrednostjo. To je prva izbira za mačke s prekomerno telesno težo.

Na kaj moram paziti pri menjavi hrane?

  1. Najpomembneje je, da menjava hrane poteka počasi in previdno.
  2. Vedno upoštevajte količine hrane, ki vam jih priporoči veterinar oz. proizvajalec hrane. Na vsaki embalaži boste našli informacije o tem, koliko hrane potrebuje mačka za vzdrževanje določene teže. Že nekaj gramov več lahko poslabša uspeh hujšanja.
  3. Mački ne dajajte svojih lastnih ostankov hrane in pazite, da je sosedi ne hranijo. Priboljški za nagrado so v mejah normale seveda dovoljeni. Toda ne pozabite jih odšteti od dnevne količine hrane.

Pozor: V nobenem primeru pa mačke ne hranite samo s polovično dieto! Drugače vaša mačka ne bo prejela pomembnih hranil. Poleg tega je pretirano prehitra izguba maščobe nevarna za mačke in v najslabšem primeru lahko privede do akutne zamaščenosti jeter.

Nasvete, kako pravilno spremeniti vrsto hrane svoje mačke ali kako določiti pravilno količino hrane, najdete v našem zoohit magazinu!

Na kaj moram biti pozoren pri sestavi hrane?

Za dobro lahko hrano so poleg manjše kalorične vrednosti značilne še tri postavke: Vsebuje manj surovih maščob in večjo količino surovih vlaknin kot običajna hrana. Pomembno je tudi, da hrana vsebuje veliko surovih beljakovin, ki primerno preskrbujejo mišice vaše mačke.

Več o hranjenju mačk s prekomerno težo si lahko preberete v našem zoohit magazinu!

Gibanje je ključnega pomena pri premagovanju prekomerne telesne teže

Gibanje mačke

Toda ne preveč naenkrat: z gibanjem začnite postopoma.

Osnovno pravilo za mačke s prekomerno telesno težo je, da ne pretiravamo. Hujšanje je dolgotrajen postopek, ki ga ne moremo opraviti z danes na jutri.

Zato je pomembno, da se z mačko med gibanjem zabavate. Mačko lahko na primer spodbujate k lovljenju. Na začetku je dovolj le nekaj minut. Sčasoma lahko čas igranja podaljšate.

Če se vaša mačka ne igra rada, lahko en dnevni obrok (npr. suho hrano ali priboljšek) skrijete nekam v stanovanju ali v igračo. Tako se mora mačka za hrano malce potruditi.

Naslednje vaje lahko pomagajo mački pri premagovanju prekomerne telesne teže

Z mačko ponavadi ne moremo na sprehod kot lahko to storimo s psom. Zlasti hišne mačke imajo zelo majhen teritorij, po katerem se lahko sprehajajo.

Z naslednjimi nasveti lahko povečate raven aktivnosti svoje mačke:

  • Vsak dan si vzemite nekaj minut in se aktivno igrajte s svojim tigrčkom.
  • Priskrbite si tudi prave pripomočke: Blazine z mačjo meto, žoge, miške, mačje palice, inteligentne igrače in tudi vsakodnevne predmete, kot so šumeči papir, karton ali plutovinasti zamaški, ki vzbudijo radovednost vaše mačke.
  • Za spodbujanje lovskega nagona lahko uporabite tudi majhne žepne svetilke ali laser.
  • Mački pripravite plezalni poligon in jo nagradite, ko spleza do vrha.
  • Hrano skrijte na več mestih po hiši ali pa ji z ovirami otežite pod do hrane.
  • Tudi igrače s hrano so dober način, da se mačka malce potrudi za svojo hrano.

Več o mačjih športih si lahko preberete v našem zoohit magazinu!

Je agility dober trening za mačke s prekomerno telesno težo?

Agility je za zdrave mačke seveda primeren. S premagovanjem ovir ali poligonov torej trenirate svojo mačko in poskrbite za več raznolikih aktivnosti v stanovanju. Toda takšen trening je lahko malce težavnejši, če je mačka predebela.

Nekatere vaje so lahko škodljive za sklepe, zlasti ko nosijo veliko težo. Med drugim pa obstaja nevarnost, da mačko prehitro utrudite (pri agilityju je namreč pomemben čas). To lahko privede do tega, da se mačke s prekomerno telesno težo nočejo več gibati in jih veliko težje pripravimo do telovadbe.

Če povzamemo: Agility ni ravno namenjen za mačke s prekomerno težo. Poleg tega tovrsten trening zahteva veliko časa in potrpežljenja. Z vajami počasi stopnjujte in se ne ozirajte na čas, temveč na pravilno izvedbo vaj.

Če je agility primeren za vas in vašo mačko, lahko pričnete z nekaj preprostimi vajami in treningom s klikerjem. Več o tem najdete v našem zoohit magazinu.

Kako preprečim prekomerno telesno težo pri mačkah?

Bodite pozorni na vrsti primerno prehrano in vedno izberite prava hranila

Bodite pozorni na vrsti primerno prehrano in vedno izberite prava hranila

Stehtajte dnevne obroke hrane in v izračun vključite tudi priboljške

Stehtajte dnevne obroke hrane in v izračun vključite tudi priboljške

Mačko spodbujajte k aktivnosti (pri igri vključite hrano, ponudite ji možnosti plezanja itd.)

Mačko spodbujajte k aktivnosti (pri igri vključite hrano, ponudite ji možnosti plezanja itd.)

Vsak dan se nekaj minut igrajte

Vsak dan se nekaj minut igrajte

Živali potipajte rebra in pazite na obliko njenega telesa

Živali potipajte rebra in pazite na obliko njenega telesa

Mačko redno tehtajte in vozite na preglede k veterinarju

Mačko redno tehtajte in vozite na preglede k veterinarju