Prekomerna telesna teža pri mačkah: nasveti za več zdravja

Prepoznajte in preprečite debelost

Med 44 do 60 odstotkov hišnih mačk je pretežkih. Te vrednosti se razlikujejo glede na raziskavo in državo, veliko bolj zaskrbljujoče pa je, da se število mačk s prekomerno težo vsako leto povečuje.

Kakšni so razlogi za to? Včasih svojim ljubljenčkom privoščimo preveč hrane in priboljškov, posledica tega pa so lahko resne bolezni. K temu je prispevala tudi pandemija koronavirusa. 71 odstotkov veterinarjev meni, da je pandemija vplivala na prehranske navade hišnih ljubljenčkov. Zato vam bomo seznanili s temo prekomerne teže pri mačkah in vam pokazali, kaj vse lahko ukrenete.

Je moja mačka predebela?

V kolikor mislite, da je vaša mačka predebela, se posvetujte z veterinarjem. Toda z nekaj preprostimi prijemi lahko preizkus izvedete tudi sami.

Pravilna hrana za mačke s prekomerno težo

Debelost pri mački

Kakšna je razlika med dietno in lahko hrano?

Kot dietno hrano lahko opišemo hrano, ki je posebej prilagojena živali z boleznijo. Dieta se določi s posvetovanjem veterinarja. Obstaja na primer dietna hrana za mačke z diabetesom ali ledvičnimi težavami. Ni nujno, da je dietna hrana namenjena izključno za hujšanje.

Lahka oz. light mačja hrana je hrana z zmanjšano kalorično vrednostjo. To je prva izbira za mačke s prekomerno telesno težo.

Gibanje je ključnega pomena pri premagovanju prekomerne telesne teže

Gibanje mačke

Toda ne preveč naenkrat: z gibanjem začnite postopoma.

Osnovno pravilo za mačke s prekomerno telesno težo je, da ne pretiravamo. Hujšanje je dolgotrajen postopek, ki ga ne moremo opraviti z danes na jutri.

Zato je pomembno, da se z mačko med gibanjem zabavate. Mačko lahko na primer spodbujate k lovljenju. Na začetku je dovolj le nekaj minut. Sčasoma lahko čas igranja podaljšate.

Če se vaša mačka ne igra rada, lahko en dnevni obrok (npr. suho hrano ali priboljšek) skrijete nekam v stanovanju ali v igračo. Tako se mora mačka za hrano malce potruditi.

Kako preprečim prekomerno telesno težo pri mačkah?

image

Bodite pozorni na vrsti primerno prehrano in vedno izberite prava hranila

image

Stehtajte dnevne obroke hrane in v izračun vključite tudi priboljške

image

Mačko spodbujajte k aktivnosti (pri igri vključite hrano, ponudite ji možnosti plezanja itd.)

image

Vsak dan se nekaj minut igrajte

image

Živali potipajte rebra in pazite na obliko njenega telesa

image

Mačko redno tehtajte in vozite na preglede k veterinarju

*PMC = priporočena maloprodajna cena ** Pogoji

Dostava

  • DPD

Varnost

Sledite nam

  • Google Play
  • App Store