Zakaj nam psi polepšajo življenje

zakaj nam psi polepšajo življenje

Življenje brez psa si večina lastnikov psov zelo težko predstavlja. Pes je človekov najboljši prijatelj in nam vedno stoji ob strani. Podpira nas na več področjih – pogosto ne da bi se sploh zavedali. V nadaljevanju preberite 7 razlogov, zakaj nam psi polepšajo življenje.

1. Psi znižujejo nivo stresa

Vsak lastnik psa bo potrdil, da ga njegov štirinožec razveseljuje. Ta občutek je znanstveno potrjen. Ameriški znanstveniki so namreč s študijami dokazali, da psi znižujejo nivo stresa pri svojih lastnikih. Z božanjem psa se občutno poveča izločanje hormonov sreče, medtem ko se hkrati znižuje nivo stresnih hormonov.

Ekipa strokovnjakov je za svojo študijo uporabila delovno skupino, ki je bila dnevno izpostavljena visokemu stresu. Odločili so se za samostojne borzne posrednike. In dejansko – prisotnost psa je imela dokazano pozitiven učinek na testne osebe! Opazovali so tipične stresne simptome, kot so naraščajoči krvni pritisk, višja frekvenca bitja srca in znojenje. Testne osebe s psom so se v stresnih situacijah odzvale občutno bolj sproščeno. Poleg tega imajo psi v pisarnah podoben učinek: znižujejo nivo stresa zaposlenih in delujejo bolj pozitivno na vsakdanje delo. Tudi to lahko potrdijo različne študije.

2. Psi so dobri za srce

Pod vplivom stresa se nam viša krvni tlak. Kdor dlje časa trpi za visokim krvnim tlakom, je izpostavljen večjemu tveganju za srčno-žilna obolenja. Ker psi pozitivno vplivajo na nivo stresa, se ustrezno zmanjšuje tudi tveganje za obolenja. Sprehodi s psom delujejo pozitivno na srčno-žilni sistem in pomagajo lastnikom, da ostanejo zdravi.

3. Psi zmanjšujejo tveganje za razvoj alergij pri otrocih

Starši so pogosto zaskrbljeni, da lahko pes deluje negativno na zdravje njihovih otrok. Vendar temu ni tako. Študije dokazujejo, da imajo otroci, ki odraščajo s psom, nižje tveganje za razvoj alergij. Toda to velja samo v primeru, če v družini ni nobenih razvitih alergij.

Dobro je vedeti:

Otroci, ki odraščajo s psom, imajo še druge prednosti – to potrjuje marsikatera študija. Tako na primer psi delujejo pozitivno na razvoj otrok. Otroci se že zgodaj naučijo prevzemati odgovornost in razvijejo višje družbene kompetence. Psi lahko podpirajo otroke tudi pri učenju. Obstajajo na primer posebej usposobljeni psi za branje, ki pomagajo otrokom s težavami pri branju: otroci tako berejo besedila svojemu psu, pes pa jim nudio varnost in jih ne kritizira.

zakaj nam psi polepšajo življenje

4. Psi nas ohranjajo zdrave

Premalo gibanja in posledično prekomerna teža zvišujejo nevarnost za pojav številnih bolezni. Psi svoje lastnike ohranjajo zdrave, saj morajo vsak dan ven na sveži zrak – ne le zaradi opravljanja svojih potreb, temveč tudi zaradi gibanja. S tem h gibanju spodbudijo tudi svojega lastnika. Dolgi sprehodi in skupno razposajeno igranje ohranjajo tako psa kot človeka zdravega. To deluje pozitivno na telesno težo in zdravje. Gibanje na svežem zraku krepi tudi imunski sistem.

5. Psi pripomorejo k druženju

Psi lahko pomagajo pri sklepanju novih prijateljstev, saj lastniki psov lažje navežejo pogovor z drugimi osebami. Skupnih tem za pogovor je vedno dovolj. Prav starejšim ljudem so redni sprehodi pogosto edini stik z zunanjim svetom. Na ta način številni psi varujejo svojega lastnika pred socialno izključenostjo.

6. Psi lajšajo življenje ljudem s posebnimi potrebami

Spremljevalni ali tudi t. i. rehabilitacijski psi so usposobljeni posebej za to, da živijo z ljudimi s telesnimi ali psihičnimi omejitvami in jih podpirajo v vsakdanjem življenju. Najbolj znani spremljevalni psi so vsekakor psi vodniki slepih in slabovidnih oseb. Pomagajo jim namreč pri orientaciji in so jim velika podpora v vsakdanjem življenju. Tudi psi pomočniki za epileptike spadajo med priljubljene štirinožne pomagače.

7. Psi rešujejo življenja

Posebna oblika spremljevalnih psov so psi za opozarjanje. Ti pomagajo ljudem z boleznimi, ki ogrožajo njihova življenja. Tako na primer obstajajo psi za diabetike, ki svojega lastnika opozorijo na raven krvnega sladkorja v telesu še preden pride do prenizke ali previsoke stopnje sladkorja.

Druga posebna vrsta usposobljenih psov so reševalni psi. Z izrazitim občutkom vonja lahko te živali v kratkem času preiščejo velika območja. Reševalni psi delajo v skupinah in se uporabljajo na primer pri iskanju pogrešanih oseb – v primeru plazov, potresov, brodolomov in podobno.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.
14 min

10 nasvetov za popolno fotografijo s psom

„Siiir!“ Psa pripraviti do tega, da se v lepi svetlobi k vam obrne s svojim najlepšim profilom ni ravno tako preprosto. Izvedeli boste, kako psa lahko pravilno motivirate za fotografiranje in katere nasvete strokovnjakov morate upoštevati za uspešno fotografijo. Spodaj je 10 nasvetov za popolno fotografijo s psom.
6 min

Nas psi razumejo?

Psi so s človekom že zelo dolgo časa in včasih se zdi, da razumejo našo sleherno besedo. Kako pa zares vemo, ali nas psi razumejo?