Me ima pes rad? 10 znakov, da vas ima pes rad

Me ima pes rad

Me ima pes rad? Kadar imamo nekoga radi, nas seveda zanima, ali oni čutijo isto do nas. Včasih si želimo, da bi lahko znali prebrati znake svojega štirinožnega prijatelja in si odgovorili na vprašanje, ali me ima pes rad? Toda psi izkazujejo ljubezen na drugačen način kot ljudje. Žal nam ne morejo z besedami povedati, da nas imajo radi. Vendar najdejo druge ljubeznive načine, kako nam pokazati, da nas imajo radi. Te znake lahko opazimo lažje, kot pa se nam zdi. Vsak lastnik ima sposobnost razumevanje edinstvenega jezika svojega psa.

Spodaj bomo našteli deset znakov, ki dokazujejo, da srce vašega psa bije za vas. In da njegov rep maha za vas. Najprej morate razumeti, da je vaš lastni nagon odločilni dejavnik pri razumevanju jezika vašega psa. Tako kot se naši štirinožni prijatelji v celoti zanašajo na svoje naravne nagone, so lahko tudi naši lastni nagoni zanesljivo vodilo, ko gre za razumevanje jezika psov. Zaradi tega naslednjih deset znakov predstavlja le okvirno vodilo, ki pa vsekakor ni izčrpno. Morda vam pes ljubezen izkazuje na drugačen način, kot pa je opisano spodaj. Bolj kot se razumete s svojim psom, lažje boste lahko prebrali njegove znake.

 • Pes vam gleda globoko v oči

Ko se vam s svojim ljubkim pasjim pogledom zazre v oči, pomeni, da vas ima rad. Takšen pogled je značilen predvsem za ovčarjezlate prinašalce ali vse druge pasme. Kako globok je njegov pogled, tako globoka je njegova ljubezen do svojega lastnika. Študije so pokazale, da se raven oksitocina vašega psa dvigne, medtem ko vas tako pozorno gleda v oči. To je hormon, ki tudi pri ljudeh sproži občutke močne navezanosti.

 • Vedno vam stoji ob strani

Ko vas pes ima rad, vam bo najraje vedno stal ob strani. Za razliko od ljudi ne potrebuje kraj za umik, saj je njegov najljubši kraj tik ob svojem lastniku. To pa seveda ne pomeni, da se ne bo nikoli več odpravil k posodici ali v svojo košaroPredvsem pa mu je všeč, da vas spremlja povsod, ne glede na to, ali se skupaj odpravita na sprehod ali kuhata (v idealnem primeru vam bosta na tla padla kakšen priboljšek ali dva – pri tem pa upoštevajte, da ni vsaka človeška hrana primerna a pse!).

Me ima pes rad
 • Prinese vam odlično darilo

Ne bo vam podaril zlatega prstana, temveč nekaj veliko boljšega: Svojo najljubšo kost, na katero nadvse ponosen. Ko vam pes prinese svojo najljubšo igračo, je to znak nedvomne ljubezni. To še posebej velja v primeru, ko vam svojo igračo zapusti. Ko vam igračo samo prinese, to pomeni, da se hoče igrati.

 • Nima strahu pred izgubo

Strah pred izgubo pri psih bi lahko napačno razumeli kot znak ljubezni. Pravzaprav je ravno obratno: Če lahko pes ostane sam in vam zaupa, da se boste vrnili, potem je to dober znak. Tudi psi, ki so v preteklosti že utrpeli izgubo, lahko kažejo takšno vedenje. Ko lahko pes ostane sam, s tem tudi pokaže, da vas sprejema kot vodjo – kar je zelo zaželeno. Pes sprejme, da se je njegov ”šef” odločil za odhod. Če je pes ob vašem prihodu vesel, vendar ni preveč navdušen ali vznemirjen, potem je to dober znak. Prekomerno vznemirjenje lahko pomeni dominantno vedenje.

 • Skače visoko na vas

Ta znak, ki ga pogosto vidimo kot znak ljubezni, ima še en pomen: Je izraz dominantnega vedenja. Če pes kaže takšno vedenje, se ne smete odzvati preveč navdušeno in prijateljsko. Tako bi psu sporočilo, da ste mu podrejeni. V odnosih z vašim psom bi vam to lahko nakopalo težave. Vsekakor pa se lahko razveselite, vendar pri tem ostanite mirni in suvereni.

 • Zna vas potolažiti

Zaradi svojih nemoteno delujočih nagonov bo pes hitro začutil, kako se trenutno počutite. Če bo začutil, da se ne počutite prijetno, bo naredil vse, da vas razveseli. V tem primeru je odgovor na vprašanje me ima pes rad samoumevno.

Me ima pes rad
 • Skrbi ga za vas

Če ima občutek, da ste v nevarnosti, vas bo skušal zaščititi. Hkrati pa lahko to pomeni, da vas pes ne vidi kot vodjo, ki lahko nadzira situacijo. Psu morate vedno pokazati, da se lahko popolnoma zanese na vas in da lahko nadzirate situacijo.

Purizon Snack Rind & Huhn - getreidefrei

Purizon pasji priboljšek govedina in piščanec

 • 100 % fino goveje in piščančje meso
 • Nežno posušeno z zamrzovanjem in brez žit
 • Maha z repom

Če vas pes pozdravi z močnim mahanjem repa, to pomeni, da vas je zelo vesel. To je jasen znak, da se vas veseli, ker vas ima rad. Običajno je tako. Vseeno pa ne pozabite, da mahanje z repom pomeni, da je pes vznemirjen. Šele iz drugih okoliščin lahko razberemo, ali gre za mahanje iz veselja. Ko se pes boji, maha s spuščenim in nekoliko otrdelim repom. Upoštevajte tudi položaj ušes.

 • Poliže vas

Se vam zdi, da vas ima pes za velik priboljšek in vas neprestano liže? Lizanje pomeni negovanje. Z lizanjem vam pes pokaže, da skrbi za vas. To je zanesljiv znak naklonjenosti. Če takšnega izkazovanja naklonjenosti ne želite, psu to jasno pokažite in mu dovolite, da vam poliže samo roko in ne celotnega obraza. V nasprotnem primeru se lahko pes počuti užaljenega.

 • Spi poleg vas

Če vaš pes išče vašo bližino in želi spati poleg vas, potem je to dober znak, da vas ima rad. To pomeni, da vam zaupa. In to zaupanje je pokazatelj njegove globoke ljubezni do vas. Na začetku je njegova naloga v tem primeru, da pazi na vas oz. vas čuva. Ko pa čuti, da izžarevate varnost, se lahko mirno posveti spanju, saj vas sprejema kot suverenega vodjo. Vodja ne potrebuje zaščite psa. Vsekakor pa lahko vodja tu in tam malce popraska psa za ušesi.

Svojemu psu pokažite, da ga imate radi in mu omogočite prijetno življenje ter pokažite, da ste njegov vodja. To so največji pokazatelji, da vas ima pes rad.

Preberite naš članek o 10 znakih, ali je vaš pes srečen!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.