Potovanje s psom z vlakom

Potovanje z vlakom s psom

Bodisi vsak dan ali na dopust: vožnja z vlakom je za večino sproščena možnost priti od točke A do točke B. Predpogoj za prijetno potovanje s psom z vlakom ni le načrtovanje odhoda, ampak tudi sproščen štirinožec, ki je navajen na rutino. V nadaljevanju preberite nekaj namigov za sproščeno vožnjo z vlakom z vašim psom.

Pred vožnjo se dobro informirajte

Preden s svojim štirinožnim ljubljenčkom vstopite na vlak, se pozanimajte o pogojih prevoza. Pogosto velja, da je potrebno za vse štirinožce, ki se ne prevažajo v transportnem boksu (ki se ponavadi šteje kot ročna prtljaga in je zato brezplačno), plačati polovično ceno karte. V nekaterih državah zahtevajo železničarska podjetja le 10 odstotkov cene karte za odraslega potnika. Ob določenih “posebnih” kartah si preberite tudi drobni tisk – včasih plača vaš štirinožec pri skupinskih kartah kot „cela oseba“. Za veliko družb spadajo hišne živali med člane družine, vendar pa pri veliko ponudnikih temu ni tako, zato se je nujno potrebno predhodno dobro informirati.

Večinoma pa ni dovolj imeti karte v žepu– tudi nagobčnik mora biti zraven. V nekaterih državah zadostuje, da ga nadenete psu na zahtevo osebja na vlaku. Torej nagobčnik ni nujno univerzalno potreben. Kljub temu je bolje, da za vsak slučaj nošenje nagobčnika vadite in se odločite za ustrezen model, v katerem lahko vaš sopotnik brez težav diha. Če na zahtevo osebja ne namestite nagobčnika, ima osebje vlaka pravico zahtevati, da na naslednji postaji zaključite skupno potovanje s psom. Izjemoma na splošno ni potreben nagobčnik pri psih za slepe ter spremljevalne pse težje prizadetih ljudi, ki se lahko poleg tega tudi brezplačno vozijo zraven svojega lastnika.

Potovanje z vlakom © annaav / stock.adobe.com

Korak za korakom

Najlažje je, če že vašega mladiča navadite na vožnjo z vlakom (in avtobusom). Včasih lahko namreč gužva ljudi in glasne napovedi, ki sledijo pred potovanji v večjih prevoznih sredstvih, povzročijo nemir tudi pri sproščenih psih, v kolikor tega ne spoznajo dovolj zgodaj. V vsakem primeru ne pozabite: kadar vi sami izžarevate suverenost in mir, potem tudi vaš živalski sopotnik spozna, da na vlaku ni nevarnosti. Če kažete vašemu psu negotovost, se uprite skušnjavi, da bi ga želeli z govorjenjem pomiriti – tako mu le potrjujete občutek, da obstaja razlog za skrb. Na vhodih in izhodih pojdite odločno naprej in tako pokažite, da ste na varnem področju. Pri negotovem psu je lahko v pomoč, da ga v bolj mirnih časovnih urah navadite na železniško postajo in mu omogočite nabiranje prvih izkušenj na manjših postajah s kratkimi vožnjami. Pojdite na primer najprej z vašim psom v naravo in se po udobnem sprehodu odpravite na vlak ter se peljite dve postaji. Z zdravim priboljškom med med prvo vožnjo lahko vašemu štirinožcu napravite vožnjo še dodatno bolj privlačno.

Na splošno velja, da naj vaš pes osvoji dobro poslušnost preden greste z njim na potovanje z vlakom: „sedi“, „ostani“ in „prostor“ ter „k nogi“ so zagotovo koristne napovedi. Dobra povezava med vama veliko poenostavlja zadevo – če ste na primer prevzeli starejšega in boječega psa iz zavetišča za živali, je priporočljivo pred prvo vožnjo z vlakom okrepiti vajino vez.

(Tudi) v polnih vlakih uživati v vožnji: namigi za potovanje          

Vzpenjanju po stopnicah se z velikimi psi ali mladiči izogibajte, kajti menjava perona največkrat pomeni hojo gor in dol po stopnicah. Po možnosti nosite štirinožca v naročju ali v teh primerih uporabite dvigalo oziroma dostop za invalide.

Na peronu ali v vlaku držite vašega psa vedno na kratkem povodcu, da ga imate vedno pod kontrolo – tudi, ko na primer naletite na drugega štirinožca, ki gre skozi vagon. Svojemu pasjemu sopotniku ukažite, da naj napravi „prostor“ ob vaših nogah – veliko psov tako dremajoče mirno prenesejo vožnjo. Bodite pozorni, da ne leži na prehodu, da drugi potniki ne hodijo mimo in je vaš štirinožec varen pred nenamernimi brcami . Ker v večini držav ni možno rezervirati sedeža za pse, morate biti v polnih vlakih fleksibilni. Če potuje vaš štrinožec v transportnem boksu, spada ta v idealnem primeru v vaše naročje, če je dovolj prostora lahko postavite vodoodporen boks na sosednji sedež ali na tla.

Bolj sproščeno boste potovali, če je imel vaš pes zadnji obrok okoli 12 ur pred vožnjo, da štirinožec ne pride v nujo opraviti svojo veliko potrebo med potovanjem. Pojdite pred skupnim vstopom na vlak na krajše sprehode na travo, da je njegov mehur čim bolj prazen. Poleg nagobčnika oziroma pri malih psih transportni boks, so na voljo še drugi pripomočki za potovanje z vlakom s psom – še posebno, če ta dolgo trajajo. Sem spada še na primer potovalna posoda za vodo ali pasja odeja, da lahko vaš štirinožec čimbolj udobno potuje.

Želimo vam čudovito potovanje z vašim živalskim spremljevalcem!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Potovanje s psom z vlakom

Bodisi vsak dan ali na dopust: vožnja z vlakom je za večino sproščena možnost priti od točke A do točke B. Predpogoj za prijetno potovanje s psom z vlakom ni le načrtovanje odhoda, ampak tudi sproščen štirinožec, ki je navajen na rutino. V nadaljevanju preberite nekaj namigov za sproščeno vožnjo z vlakom z vašim psom.