Naša predanost okolju

Naša predanost okolju


Kot vseevropski spletni trgovec jemljemo svojo odgovornost za naš planet zelo resno in želimo aktivno prispevati k doseganju globalnih ciljev varovanja podnebja. Zato redno merimo svoj ogljični odtis v skladu s standardi protokola o toplogrednih plinih in izvajamo ukrepe preko katerih se lahko toplogrednim plinom izognemo ali bistveno zmanjšamo emisije.

Znanstvene študije kažejo, da ima lahko spletna trgovina ugodno ekološko ravnovesje glede na emisije toplogrednih plinov v primerjavi z nakupovanjem v fizični trgovini. Eden izmed vidikov spletne trgovine, ki se pogosto poudarja kot posebej škodljiv za okolje, je velika količina vračil paketov. Pri zooplusu* ohranjamo vračilo paketov nižje od enega odstotka, kar bistveno zmanjša negativen vpliv na okolje.

> Študijski vpogledi

* Spletna trgovina zoohit je del podjetja zooplus. 

Izogibanje in zmanjšanje emisij CO₂

Pri zooplusu si prizadevamo zmanjšati emisije CO₂ na različnih področjih, kot na primer: 

Učinkovito logistično omrežje Učinkovito logistično omrežje

Z gosto mrežo skladiščnih lokacij po vsej Evropi se osredotočamo na kratke razdalje, da bi znatno zmanjšali emisije v transportni logistiki. Vse bolj sodelujemo z logističnimi partnerji, ki sledijo smernicam za ohranjanje podnebja in za dostavo uporabljajo električna vozila.

Ekološke rešitve za embalažo Ekološke rešitve za embalažo

Tako naše kartonske škatle kot polnila v naših paketih so večinoma izdelani iz recikliranih materialov, ki jih je po uporabi mogoče ponovno reciklirati. Prav tako nenehno preizkušamo raznolike ekološke inovacije izdelkov, da bi naša uporaba materialov postala še prijaznejša okolju.

Standardizirana logistika Standardizirana logistika

Uporabljamo omejeno število standardnih velikosti paketov, ki so po višini prilagojeni glede na vsebino paketa. To prihrani količino polnilnega materiala v vsakem paketu in omogoča maksimalen izkoristek prostora v vsakem tovoru tovornjaka, tako da je na splošno potrebnih manj prevozov.

Skrb za zmanjšanje odpadkov Skrb za zmanjšanje odpadkov

V podjetju preprečujemo nastajanje nepotrebnih odpadkov in predvsem skrbimo, se užitne hrane za živali ne zavrže. Zato redno podarjamo hrano za živali pred pretečenim rokom uporabnosti različnim organizacijam za zaščito živali.

Trajnostna naravnanost pri vračilu blaga Trajnostna naravnanost pri vračilu blaga

Vračila iz naše ponudbe opreme so običajno obnovljena za ponovno prodajo. V kolikor izdelek ni primeren za prodajo, vendar je še uporaben, ga darujemo. Kjer je le mogoče, popravimo poškodovane izdelke z zamenjavo posameznih delov, da se izgognemu nepotrebnim odpadkom.

Obnovljivi viri energije Obnovljivi viri energije

Pisarne in skladiščne prostore v lasti podjetja na različnih lokacijah že oskrbujemo z obnovljivimi viri energije. Naš sedež pisarne v mestu München je na primer oskrbovan s 100% zeleno električno energijo.


Izravnava emisij ogljika

Za vsako naročilo, za katerega prejmemo soglasje naših strank, plačamo prispevek za varstvo podnebja, ki podpira certificirane projekte varovanja podnebja in pripomore k izravnavi povprečnih emisij ogljika na poslano naročilo. S tem se CO₂, izpuščen na eni določeni lokaciji, prihrani drugod po svetu ali se v celoti odstrani iz ozračja. Osnovna ideja je, da se v splošnem izpusti manj toplogrednih plinov, kar je za okolje ključnega pomena.

Zavezanost podjetja zooplus

V zooplusu smo zavezani k varstvu podnebja

Da bi se izognili izpustom škodljivih toplogrednih plinov, podpiramo projekte varstva podnebja, ki spodbujajo širjenje obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in vodna energija, ali projekte, ki varujejo gozdna območja pred krčenjem in tako ohranjajo pomembne zaloge ogljika. V okviru projektov za odstranjevanje in shranjevanje CO2, podjetje zooplus spodbuja tudi proizvodnjo biooglja iz bambusovih odpadkov, ki trajno veže ogljik. Več o naši zavezanosti posameznim projektom in o platformi partnerja Ceezer si preberite tukaj.

Zraven prispevka za varstvo podnebja, vsi projekti prispevajo k enemu ali več od 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih razvili Združeni narodi. Tako se v skladu z ukrepi za varstvo podnebja hkrati ustvarjajo na primer boljši zdravstveni pogoji ali delovna mesta za lokalno prebivalstvo.


Projekti za preprečevanje emisij toplogrednih plinov so certificirani v skladu z mednarodnimi standardi, kot so Gold Standard, Verra ali Plan Vivo. Projekti zajemanja in shranjevanja ogljika so v predhodnem postopku za certifikacijo. Ti neodvisni standardi zagotavljajo, da projekti dokazljivo zmanjšujejo emisije CO2 in njhov vpliv na podnebje je nenehno kontroliran s strani tretjih revizorjev. 

Pogosta vprašanja in odgovori o kompenzaciji CO2

*PMC = priporočena maloprodajna cena ** Pogoji

Dostava

  • DPD

Varnost

Sledite nam

  • Google Play
  • App Store