Hrana za pasje mladiče

Hrana za pasje mladiče

Najti pravo hrano za pasje mladiče je lahko pravi izziv. Da bo vaš mladi pes dobil vse potrebno za zdravo rast, pa je še dodatna preizkušnja.

Prvo leto življenja je pomembno za telesni in psihični razvoj vašega pasjega mladiča. To ni nič čudnega, saj naj bi po najnovejših raziskavah eno pasje leto ustrezalo od 12 do 15 človeških let! Male pasme psov odrastejo po približno 6 do 9 mesecih, velike pa po 18 do 24 mesecih. V prvih dvanajstih mesecih pasji mladički rastejo zelo hitro, zato so njihove potrebe po hrani temu prilagojene. Hrana za pasje mladiče naj bi vsebovala veliko kakovostnih maščob in beljakovin, kot tudi veliko mineralov ter vitaminov za zdrav razvoj sklepov in kosti!

Od materinega mleka do prve hrane

Prvih šest do deset tednov prejmejo pasji mladički vse hranilne snovi iz materinega mleka. Po tem se morajo mladiči počasi privaditi na samostojno hranjenje. Od tega trenutka dalje ste kot lastnik odgovorni skrbeti za zdravo in vrsti primerno prehranjevanje vašega psa!

Uravnotežena hrana za pasje mladiče

Pasji mladiči potrebujejo dva- do štirikrat toliko energije in hranil kot odrasli psi. Nepravilna prehrana v prvi fazi rasti lahko povzroči trajno škodo! Hrana za pasje mladiče naj bi vsebovala natančno usklajeno kombinacijo preko 50 življenjsko pomembnih hranil, vitaminov in mineralov. Zaradi visokih energetskih in kaloričnih potreb mladih psov mora biti prilagojena tudi količina obrokov. Premalo hrane povzroči primanjkljaje, preobilen vnos hranilnih snovi pa lahko povzroči nenadzorovano nenadno rast.

Običajno držijo naslednja priporočila: zaradi višjih energetskih potreb pasje mladiče do četrtega meseca hranite šestkrat na dan. Ko je pes star pol leta, mu zadoščajo trije obroki dnevno. Poleg tega lahko veterinarja prosite za nasvet, da vam poda pravilno oceno o prehranskem stanju vašega psa!

Hrana za odrasle pse

Takoj, ko mladiček odraste, lahko preide na hranjenje s hrano za odrasle pse. V tem obdobju bo pes potreboval le en ali dva obroka na dan. Sprememba hrane naj poteka previdno in počasi. Nova hrana ni le okusna novost za vašega psa, temveč lahko povzroča prebavne motnje. Novo hrano za odrasle pse počasi vmešajte v običajno hrano za mladiče, dokler je popolnoma ne nadomestite. Ta prehod na drugo vrsto hrane bo lažji, če boste hrano ponudili pri sobni oz. telesni temperaturi (20-30 °C). Izogibajte se hranjenju neposredno iz hladilnika.

V spletni trgovini zoohit najdete velik izbor hrane za pasje mladiče. Ponujamo vam hrano priznanih znamk v veliko okusnih vrstah! Pa naj bo to hranjenje s suho ali mokro hrano: pri nas vedno najdete pravo hrano za svojega mladiča.

Preverite več v naši trgovini za pasje mladiče!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?

Kopanje pasjih mladičev

Pasji mladiči so seveda živahni in radovedni, zato tudi hitro zabredejo v kakšno blatno lužo. Kako pa zgleda kopanje pasjih mladičev?

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.