Vzgoja mačjih mladičev

vzgoja macjih mladicev

Čeprav se mačji mladiči v prvih tednih življenja naučijo veliko od njihove mame in sorojencev, je vzgoja mačjih mladičev s strani človeka nujna. Mama mačka svojih mladičkov seveda ne uči po normativih človeškega bontona. Pri vzgoji mame mačke gre za povsem druge aspekte: pomembna ji je predvsem socializacija njenih potomcev, da so njeni mucki sposobni živeti in kasneje kot odrasle mačke tudi preživeti.

Seveda pa je na vas, da vašega mačjega mladička podučite, da zavese, preproge, tapete in vaš kavč niso namenjeni brušenju krempljev. V pomoč vam bo, če poznate vzroke za določeno obnašanje vaše mačke. S praskanjem tapet, zaves in markiranjem, vaš ljubi mucek, označuje svoj rajon. Človek tega vonja ne zazna, ga pa zaznajo druge mačke in živali. Mačka si tudi na ta način brusi kremplje, se umiva in razteza svoje telo.

Pri brušenju krempljev gre za popolnoma naravno obnašanje. S tem lahko vaša mačka nadaljuje, seveda ne na vašem pohištvu, ampak na za to namenjenem mačjem drevesu oz. praskalniku za mačke. To lahko pri vašem malem tigrčku dosežete z empatijo, mirnostjo in nekaj potrpežljivosti.

Vzgoja mačjega mladiča je otročje lahka – z malo sreče

Pomembno je vedeti, da so mačke samotarji in ne živali krdela. Tako tudi svojih človeških sostanovalcev ne smatrajo kot alfa živali. Zaradi tega morda vzgoja mačjih mladičev tudi ni tako enostavno, saj morda ne bodo sledile človeku in njegovi vzgoji. Poleg tega so mačke preprosto drugačne, kar zadeva poslušnost. V bistvu pa vzgoja mačjih mladičev dobro deluje, če upoštevate nekaj nasvetov:

  • Pomemben aspekt je, da nemudoma reagirate na obnašanje vašega tigrčka. Če je npr. mucek skočil na mizo ali vleče prigrizek čez rob mize, si brusi kremplje na vašem kavču, tapetah ali zavesah, odločno a vseeno „nežno“ recite ne, ga dvignite iz mize oz. ga nesite na njegov praskalnik.
  • Postavite mačji praskalnik ali še bolje več praskalnikov, na dobro dostopna mesa. Priporočljivo je tudi, da se praskalniki postavijo blizu pohištva, kjer si vaš nov družinski član rad brusi kremplje. Dodatno spodbudo lahko dosežete, če praskalnik poškropite z mačjo meto.

Takojšnje reagiranje na obnašanje vašega mačjega mladiča

Za reagiranje na nezaželeno obnašanje vašega mačjega mladiča imate čas le eno do dve sekundi. Pomembno je, da se tega držite, če želite da bo mačka vašo negativno ali pozitivno reakcijo povezala z njenim zadnjim dejanjem. Vaše vsako dosledno in takojšnje reagiranje na vse, kar je vaš mačji mladiček naredil dobro, deluje praviloma hitro in učinkovito, tako da vaš ljubljenček upošteva pravila, ki ste jih postavili.

Pustite vašega mačjega mladiča dolgo pri mami

Izjemno pomembno je, da mačje mladiče pustimo pri mami, kolikor dolgo je le mogoče. Bližina mame je pomembna za telesno in duševno zdravje malih smrčkov. Če se mačji mladiči prehitro ločijo od njihove mame, lahko to med drugim povzroči zvišanje stopnje strahu. To lahko zmanjša kakovost življenja mačk kot tudi možnost vzgoje mačjih mladičev. Mlade mačke so namreč bolj dovzetne, če se počutijo varne in duševno uravnovešene.

Mladiček z mamo

Pripomočki za pozitivno utrjevanje

Vzgoja mačjih mladičev je nekoliko lažja, če posežete po različnih pripomočkih. Nekateri mačji strokovnjaki prisegajo na uporabo klikerja. Z uporabo tako imenovanih označevalnih signalov, ki dobro obnašanje vaše mačke pozitivno izboljšajo, lahko s kliker-treningom veliko dosežete. V osnovi je mogoče vsako mačko vzgajati s klikerjem. Ampak tudi tukaj lahko pride do individualnih razlik, odvisno, kako močno posamezna mačka reagira na to vzgojno metodo.

Kliker deluje s prepoznavnim zvokom, ki ga ustvarja. V normalnem okolju mačke se ta zvok ne pojavlja. Kot pozitiven ojačevalec kliker sporoča mački, da je pravkar nekaj naredila pravilno. Po klikerju imate zopet le eno ali dve sekundi časa, da mucka nagradite npr. z nekaj suhe hrane ali priboljški.

Kliker se uporablja tudi za učenje mačjih trikov. Če ste vaše tigrčke učili s klikerjem osnove harmoničnega sobivanja, lahko na ta način uspešno izvedete tudi večje naloge. Nekateri lastniki s pomočjo klikerja svoje mačke naučijo celo malih akrobacij.

Nagrajevanje s priboljški in božanjem

Vendar pa vsi strokovnjaki za mačke ne cenijo uporabe tega pripomočka, ki oddaja zvok rahlega poka. Nekateri menijo, da je vzgoja z uporabo klikerja preveč neosebna. Navsezadnje je pomembno zgraditi tesno vez in zaupanje med vami in vašim malim tigrčkom.

Kritiki klikerja so mnenja, da je mačje mladiče potrebno nagraditi s hrano in božanjem, če so kaj naredili prav. Na ta način lahko z vašim tigrčkom delite vašo pristno veselje nad njegovim pozitivnim obnašanjem.

S pozitivnim ojačanjem lahko hitro in učinkovito dosežete spremembe pri obnašanju vašega mačjega sostanovalca. Sankcije, kot je uporaba brizge z vodo, vsekakor niso priporočljive, ker uničijo zaupanje med vami in vašo mačko. Vzpostavitev zaupljivega odnosa pa je osnova za uspešno vzgojo mačke.

Mačji prigrizek

Če vaša mačka naredi nekaj, kar vam ne ugaja, je najbolje, da reagirate tako, da razločno izgovorite “ne”. Hkrati mačko odstranite iz kuhinjske mize, delovne površine – oziroma kjerkoli se nahaja brez vašega dovoljenja – in jo nežno postavite na tla, v njeno košaro ali na praskalnik. Tako bo vaša mehka šapica hitro razumela pravila.

Mačji mladiči se hitro naučijo čistoče

Mačji mladiči se tudi hitro naučijo uporabljati mačje stranišče. Kljub temu pa je potrebno upoštevati, da se mini-tigrčku lahko v obdobju učenja zgodi kakšna majhna nezgoda. Če pride do tega, se ne smete razjeziti, ampak vedno reagirajte nežno in potrpežljivo ter mucka postavite v mačje stranišče, lepo govorite in ga morda pobožajte po glavi. Nato se diskretno odstranite, da bo vaš malček lahko opravil potrebo brez, da bi ga opazovali.

Mačje stranišče

Če se eden od mačjih mladičkov nahaja v mačjem stranišču, lahko vabljivo deluje na sorojence. Takoj, ko mačji mladič zagleda drugega mladiča v mačjem stranišču, bo tudi sam skočil vanj. Kasneje pa naj ima vsaka mačka svoje stranišče.

Nikoli ne božajte predolgo na enem mestu

Čeprav mačji mladiči in mačke obožujejo božanje, lahko pride do draženja njihovih receptorjev, če jih predolgo božate na enem mestu. To lahko privede tudi do tega, da mucek čez nekaj časa pokaže, da mu je to preveč. Ta aspekt morate upoštevati in mačke ne smete predolgo božati na enem mestu.

Želimo vam harmonično sobivanje in veliko veselja z vašim tigrčkom – mačjim mladičkom in kasneje z odraslo mačko.

Preverite ponudbo izdelkov za mačje mladiče v spletni trgovini zoohit!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Vzgoja mačjih mladičev

Čeprav se mačji mladiči v prvih tednih življenja naučijo veliko od njihove mame in sorojencev, je vzgoja mačjih mladičev s strani človeka nujna. Mama mačka svojih mladičkov seveda ne uči po normativih človeškega bontona. Pri vzgoji mame mačke gre za povsem druge aspekte: pomembna ji je predvsem socializacija njenih potomcev, da so njeni mucki sposobni živeti in kasneje kot odrasle mačke tudi preživeti.
11 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.