Prava hrana za stanovanjske mačke

Stanovanjska mačka 1

Naše hišne mačke so v svoji biti še vedno čiste plenilke. Kljub temu obstaja veliko razlogov zakaj imamo mačko v stanovanju. Da nimamo vrta, je le eden izmed potencialnih razlogov. Ljubitelji mačk, ki živijo v bližini prometne ceste, neradi izpostavljajo svojo mačko nevarnosti. Pri infekcijskih boleznih, kot je FIV, je potrebno mačko zadržati v hiši, da se zmanjša nevarnost prenašanja bolezni na druge živali. In nenazadnje obstajajo sobni tigrčki, ki jih sploh ne vleče na prosto. Mačke so lahko popolnoma srečne tudi v bivanju izključno v stanovanju! Vendar so njihove prehranske zahteve drugačne od mačk s prostim izhodom, zato naj bo tudi hrana za stanovanjske mačke ustrezno prilagojena.

Bivanje izključno v stanovanju napram prostemu izhodu

Mačke so rade popolnoma zaposlene. To je v stanovanju prav tako možno kot na prostem! Seveda pa naši ljubljenčki v hiši ne morejo loviti miši ali tekati za ptiči. Tudi prepir s sosedovim mačkom je prej redek. Inteligentne igrače in skupna igra z ljudmi, visoko praskalno in plezalno drevo in veliko možnosti skrivanja so lahko za nekatere mačke izzivi, ki nudijo igro in zabavo tudi pri bivanju izključno v stanovanju. Kljub temu se izključno notranja hišna mačka veliko manj giba kot mačka s prostim izhodom ali celo potepuška mačka. Svojega revirja ji ni potrebno braniti in, če ne teka po tekalni stezi, v stanovanju ne more nabrati kilometrov, ki jih mačke dnevno pretečejo na prostem. Zato več časa preživi v miru in se neguje. Stanovanjske mačke imajo veliko manj potreb po kalorijah kot mačke, ki se lahko gibajo na prostem. Lovi manj, je pa več. Pri izbiri vrsti primerne hrane je potrebno to upoštevati.

Vrsti primerna prehrana za notranje mačke

Veliko ljudi misli, da je najboljši način, da mačka prejme manj kalorij, da poje manjše obroke od predpisanih. Žal to ne prinaša uspeha. Prava hrana za stanovanjske mačke res temelji na zmanjšanem vnosu kalorij, vendar vaša mačka še vedno potrebuje toliko vitaminov in hranilnih snovi, kot njena vrstnica s prostim izhodom! Upoštevajte tudi, da je dieta za vašega mačka, ki je pridobil nekaj gramov preveč na rebrih, lahko nevarna: mačke so namreč zelo občutljive, ko gre za radikalno zmanjšanje teže. Z radikalno izgubo maščobe lahko pride do t.im. „jetrne lipidoze“ oz. „zamaščenih jeter“.

Stanovanjska mačka

Boljša rešitev kot dieta, so vrste hrane, ki so prilagojene potrebam vaše notranje mačke. Z manj kalorijami lahko kljub vsemu nudite dovolj hranilnih snovi, da ostane vaša ljubljenka v celoti zdrava. Veliko vrst mačje hrane za čisto stanovanjske mačke nudijo poleg tega posebne dodatne koristi: dodatki, kot so aminokislina L-karnitin lahko pozitivno vplivajo na ohranitev teže. Uravnoteženo razmerje kalcij/fosfor v mačji prehrani je pomembno za ravnovesje mineralov v telesu mačke in lahko zmanjšuje nevarnost za nastanek urinarnih in ledvičnih kamnov. Visokokakovostne beljakovine nasitijo in poskrbijo za ohranitev mišične mase tudi pri manj aktivnih živalih. Hrana za stanovanjske mačke poskrbi poleg tega za učinek nege zob ali pripomore k naravnemu izločanju zaužite dlake.

Najpomembneje je, da je primerno vrsti

Prav posebna hrana naj bo vrsti primerna za mesojede mačke. Zastrašujoča študija iz ZDA je pokazala, da veliko posebnih izdelkov zanemarja zdravje mačk. Kot plenilci potrebujejo mačke visok delež visokokakovostnih beljakovin v svoji prehrani. Ogljikove hidrate lahko prebavijo v zelo malih deležih. Meso bi zato moralo biti čisto na vrhu liste sestavin. Rastlinski stranski proizvodi ali žita spadajo v le zelo malih količinah v mačjo hrano. Pri stranskih proizvodih pa raje natančno poglejte: med „mesom in živalskimi stranskimi proizvodi“ se lahko najdejo tudi vsi mogoči stranski proizvodi vklj. z obremenilnimi organi, kot so jetra in vranica ali celo dlaka ter rogovje.

Na voljo pa so vam tudi visokokakovostni posebni izdelki, ki so stoodstotno prilagojeni potrebam vaše mačke in vašega tigrčka vrsti primerno prehranjujejo!

Vaši mački želimo dober tek!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Nevarna hrana za mačke

Tudi mačke se rade včasih pregrešijo in pojedo nekaj, kar ni povsem zdravo za njih. Preverite, katera je nevarna hrana za mačke. Kaj vse smejo jesti in česar naj se na vse pretege izogibajo.